А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

За орден „Св. Св. Кирил и Методий“ бе предложен акад. Вл. Овчаров

22.05.2019 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Решението бе взето на заседанието на кабинета.

 

Правителството предлага на президентът на България да издаде указ за награждаване на акад. проф. д-р Владимир Овчаров (на снимката) с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на медицинската наука и образование.

Акад. Овчаров е професор по анатомия, хистология и цитология, а преподавателската му дейност в български и чуждестранни висши медицински училища продължава 49 години. Носител е на редица награди, дипломи и грамоти за изследователската си дейност и приноса си за развитието на медицината. Два пъти е избиран за „Лекар на годината“ от Български лекарски съюз - през 2003 г. за заслуги в областта на медицината, а през 2007 г. получава голямата награда за цялостна дейност. Носител е на Златен медал „Алберт Швайцер“ на Световната академия по медицина „Алберт Швайцер“. През 2014 г. е избран за „Лекар на Югоизточна Европа“ от The Southeast European Forum, а през 2018 г. е награден с орден Ave vitae на International Public Health Coordination Committee of Eurasian Medical Association.

В своето професионално развитие акад. Овчаров прави научни изследвания в различни области – невробиология, невроморфология, развитие и полови различия на централната нервна система, клетъчна биология, клетъчни мембрани, сърдечносъдова система, двигателен апарат.

Освен научни достижения, акад. Овчаров има принос и за развитието на академични структури, като по негова инициатива са създадени Факултетът по обществено здраве към Медицински университет-София и департаментът по езиково обучение и студентски спорт.

Акад. Овчаров е заемал високи постове във висши учебни заведения и редица български и международни научни организации – ръководител на катедра, ректор на Медицински университет-София в периода 1999-2008 г., председател на Българска национална академия по медицина, председател на Българското анатомично дружество и др.

 

още от Новини от деня