А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Операционните ни са отворени за колегите ни от България

18.05.2013 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това коментираха пред нас част от чуждестранните лектори, включили се във форума на офталмолозите в Пловдив.

 

Операционните ни са отворени за колегите ни от БългарияКакто вече ви информирахме, годишният форум на специалистите в областта на офталмологията и офталмохирургията се провежда до 19 май в Пловдив.


Ежегодната среща събра топ-специалисти в областта на офталмологията от чужбина и от страната - http://www.zdravennavigator.bg/article/staraem-bydem-chast-semejstvoto/16881; http://www.zdravennavigator.bg/article/posledni-inovatzii-oblastta/16887.

Операционните ни са отворени за колегите ни от България
Представяме ви първи отзиви от събитието, като по-късно ще имате възможност да се запознаете с още мнения.


Проф. д-р Мари-Жозе Тасиньон, Университетска болница на Антверпен, Белгия

Операционните ни са отворени за колегите ни от България
Както отбелязах още по време на официалното откриване на срещата на офталмолозите в Пловдив, нашите врати (имам предвид западноевропейските държави в ЕС) са отворени за колегите от Източна Европа.
Като цяло съм на мнение, че форматът на форума в Пловдив е много добър и приятен. Чудесно са подбрани както чуждестранните, така и българските лектори. Бих казала, че за жалост има някои дребни проблеми по отношение на комуникацията, тъй като работните езици на форума са два – английски и български. И за нас като чужденци понякога има проблем да успеем да проследим всичко. В този смисъл бих препоръчала да подобрим нивото на комуникация, стараейки се да говорим един и същи език. Така според мен ще успеем да подобрим и сътрудничеството помежду си.
По отношение на иновациите в областта на офталмологията мога да кажа, че те действително се развиват с ускорен темп. Проблемът за част от държавите в Източна Европа е, че не винаги имат финансовата възможност да инвестират в последните достижения. Но аз нямам притеснения в това отношение, защото в момента, в който успеят да се решат част от икономическите проблеми, последните технологии много бързо ще бъдат внедрени в клиничната практика.


Проф. д-р Бертхолд Зайц, Очна клиника в Университет Саарланд, Хомбург, Германия; президент на Организацията на офталмолозите в Германия

Операционните ни са отворени за колегите ни от България

Бях поканен от академик Петя Василева в България и идвам в страната ви за първи път. С нея се познавам от 23 години, когато още бях млад специалист, така че за мен бе удоволствие да приема поканата й.
Мога да кажа, че срещата, която се провежда в Пловдив ми е интересна, а и посещението в страната ви като цяло.
Ще отбележа още нещо, което според мен е важно, а именно, че каним българските си колеги да дойдат в Германия, или в други държави от ЕС. Те биха могли да кандидатстват за грант пред Организацията на офталмолозите в Германия, например, така че да повишат квалификацията си. Нашите операционни зали са отворени за всеки, който иска да надгради уменията си.


Проф. д-р Ива Петкова, ръководител Клиника по очни болести в УМБАЛ „Александровска”

Операционните ни са отворени за колегите ни от България

Това е едно от събитията, на което ежегодно се събира голям кръг от офталмологичната общественост в страната. Характерна черта на тази среща е, че има сериозно застъпено международно участие. Обикновено това са много известни имена в определени направления в областта на офталмологията, които се канят у нас от академик Петя Василева. През тази година това са проф. Зайц от Германия, проф. Тасиньон от Белгия, проф. Шарап от САЩ, проф. Аслан. Трябва също така да отбележа присъствието на проф. Видеман от Германия, проф. Бътнър от САЩ – известни рефрактивни хирурзи. Те представиха неща, които в България тепърва навлизат и не можем да се похвалим с особен опит в областта. Част от чуждестранните лектори се включиха и в курса за специализанти, като представиха по-леки и достъпни презентации, подходящи за тази аудитория.
Мога със сигурност да кажа, че всички, които участват във форума са много високо мотивирани специалисти, с желание да научат новите неща в областта. Освен това, гилдията ни следи всичко, което се случва по света, посещаваме международни конгреси и курсове. Част от колегите участват и в проучвания, което значително спомага за повишаване нивото на познанията и приложението на иновациите в областта на офталмологията от българските специалисти. Тоест, спокойно бих могла да кажа, че българската офталмология почти във всяко едно направление е на световно ниво.


Мария Радмилова

Операционните ни са отворени за колегите ни от България

Специалисти в областта на офталмологията от страната и чужбина се събраха в Пловдив.

Операционните ни са отворени за колегите ни от България

Във форума участват известни лектори от чужбина и страната.

Снимки: Zdravennavigator

 

още от Новини от деня
още от Офталмология