А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Опасен 10-сантиметров тумор до бъбрека беше отстранен безкръвно от уролозите на Токуда

21.03.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Пациентът е на крака само ден след операцията, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

 

Опасен 10-сантиметров тумор до бъбрека беше отстранен безкръвно от уролозите на ТокудаСложна операция за отстраняване на голям тумор до десния бъбрек извършиха уролозите в Токуда по напълно безкръвен метод. По време на интервенцията беше изцяло премахнато 10-сантиметрово образувание само през 4 малки дупчици, информираха от пресцентъра на болницата.

73-годишният пациент бил насочен за хирургично отстраняване на бъбречен тумор. Предвид напредналата възраст и съпътстващи заболявания, като най-подходящ метод бил избран безкръвният. Само ден след интервенцията мъжът е на крака; той вече е изписан и е в много добро състояние.

Модерната процедура беше извършена от екипа на отделението по Урология на японската болница с началник д-р Калоян Давидов и под ръководството на доц. Евангелос Лиатцикос. Доц. Лиатцикос е един от водещите специалисти по лапароскопска урология в света, извършил до момента над 2000 безкръвни операции на рак на простатата. Той е началник на Клиниката по Ендоурология на Универсистетската болница в Патра, Гърция и именно с негово участие беше направена първата в Токуда лапароскопска операция на простатен карцином.

Опасен 10-сантиметров тумор до бъбрека беше отстранен безкръвно от уролозите на Токуда

Операцията се оказва голямо предизвикателство, тъй като камерата на микрохирургичния апарат показва, че всъщност туморът произхожда от дясната надбъбречна жлеза. „Тези тумори обикновено са хормонално активни и се установяват при епизоди на екстремна хипертония. Това ги прави изключително опасни – възможно е горната граница на артериалното налягане на пациент с подобно образувание да достигне 300 при норма 120”, казва д-р Калоян Давидов.

Лапароскопските методи, които се използват, дават възможност за изключително прецизно идентифициране на отделните структури на органите, заобикалящите тъкани и захранващите ги кръвоносни съдове. Урологът добавя, че благодарение на новите технологии са успели рано да прекъснат кръвотока през вената на надбъбрека и по този начин е спряно отделянето на хормоните, които повишават кръвното налягане в организма.

„Най-важното тук е въвеждането на висок стандарт на грижа. Присъствието на изявения специалист доц. Лиатцикос е гаранция за сигурността и прецизността на процедурата”, коментира д-р Давидов и увери, че съвместната им работа ще продължи и занапред.

Чуждестранният специалист до момента е консултирал безкръвните хирургични интервенции основно на пациенти с карцином на простата, при които следоперативните резултати са много обнадеждаващи за все по-широкото навлизане у нас на лапароскопското лечение на рака на простатната жлеза.

 

още от Избор на редактора
още от Урология