А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Онкологични операции върху черен дроб и панкреас

03.02.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Вече се извършват рутинно в МБАЛ Бургас. Хирургичните отделения на болницата са единствените в Югоизточна България, които отговарят на изискванията за тази високоспециализирана онкохирургия.

 

Онкологични операции върху черен дроб и панкреасТози тип хирургия стана възможна в Бургас, благодарение на методичната помощ на проф. Даниел Костов, оказвана в отделенията по хирургия в продължение на три години. Проф. Даниел Костов е началник на Катедра и Клиника по хирургия в МБАЛ Варна към Военномедицинска академия - София. Професорът е специализирал жлъчно-чернодробна, панкреатична хирургия и трансплантология в Германия и Испания, член е на Европейската и Световната организация по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия.
Под негово ръководство в МБАЛ Бургас са извършени едни от най-тежките онкологични операции върху черен дроб и панкреас, като последните са направени само преди няколко дни. Жителите на Бургас и региона, които страдат от онкологични заболявания на жлъчно-чернодробната и панкреатична система, вече няма нужда да пътуват до София или чужбина, за да получат специализирана медицинска помощ, а могат да бъдат оперирани в двете хирургични отделения на МБАЛ Бургас, коментира началникът на Първо хирургично отделение д-р Васил Керанов.
Хирурзите в Бургас са с традиции в онкологичната хирургия при дебелочревен рак, но трябва да се знае, че над 50% от болните с рак на дебелото и право черво развиват метастази в черния дроб и при липса на мултимодално лечение средната преживяемост при тях не надхвърля 9-12 месеца. Сега пациентите с чернодробни метастази могат да получат адекватно хирургично лечение (отворена или лапароскопска операция) в Бургас, след което да се подложат на съвременна химиотерапия, която в комбинация с хирургично отстраняване на чернодробните метастази значително удължава живота им“, обясни проф. Костов.
Невъзможно е тези операции да се извършат без съвременна диагностична база и силна реанимация, каквито са налични в МБАЛ Бургас. „Реанимацията тук е с трето ниво на компетентност и отговаря на съвременните световни стандарти, като заслугата за това е на изпълнителния директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев. Неоспоримо доказателство за това са няколкото донорски ситуации на бъбрек и черен дроб само за последните месеци на годината“, подчерта проф. Костов и допълни, че благодарение на добрата база, апаратура и умения на хирурзите в МБАЛ Бургас, болницата е готова да се превърне в референтен център по лапароскопска хирургия за Югоизточна България при определени инвестиции.

 

още от Избор на редактора
още от Гастроентерология
още от Онкология