А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Около 350 участници се включиха в XI Национален конгрес по оториноларингология

06.10.2016 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това отчете пред Здравен навигатор инициаторът на форума проф. Р. Бенчев.

 

Около 350 участници се включиха в XI Национален конгрес по оториноларингологияНационалният конгрес по оториноларингология се състоя в периода 30 септември – 02 октомври 2016 г. в Риу Хелиос Парадайс, Св. Влас и събра на едно място множество специалисти в областта. Тазгодишното издание на конгреса бе единадесето подред и постави акцент върху онкологичните заболявания на главата и шията. В организираното от Националното сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия събитие се включиха около 350 участници, коментира пред нас инициаторът на форума проф. Румен Бенчев.

Събитието традиционно среща български и чуждестранни специалисти, давайки им възможност да се запознаят с новостите в диагностиката и лечението на оториноларингологичните заболявания.

Бяха представени резултати от актуални научни изследвания, последните новости от практиката, сателитни симпозиуми на различни компании.

Сред гост-лекторите присъстваха международно признати имена – проф. д-р Дж. Дел Гаджо, проф. д-р П. Дюлгеров, доц. д-р Б. Пехливан, проф. д-р С. Салавачи, проф. д-р А. Сандул, проф. д-р С. Траиридис, д-р Р. Хавиер.

Повече по темата – очаквайте и през следващата седмица.

Около 350 участници се включиха в XI Национален конгрес по оториноларингология

Проф. Румен Бенчев

Около 350 участници се включиха в XI Национален конгрес по оториноларингология

Проф. Бенчев, проведохте ХI Национален конгрес по оториноларингология, като основната ви тема през тази година беше за злокачествените заболявания на главата и шията.

През тази година, това, което бих отличил е, че се наблегна преди всичко върху онкологичните заболявания на главата и шията, тъй като това е една много сериозна и тежка патология. Българската медицина обаче се развива и се опитваме да достигнем нивото, което е в Европа и САЩ.

Други интересни теми, които се презентираха по време на събитието бяха свързани с все по-сериозното навлизане на съвременните ендоскопски методи за лечение на възпалителните заболявания в носа и синусите; различните технологически възможности за извършване на ринопластика и пр. Доста интересни бяха някои от темите, свързани с ушната хирургия и най-вече с вторични проблеми, до които се стига след кохлеарна имплантация.

Не по-малко важно е да се изтъкне, че имаше много сериозно участие от страна на колегите. През тази година в събитието ни се включиха около 350 участници и както се вижда, присъствието на делегатите се увеличава с всяка изминала година. Позитивното е, че участието в тези форуми се увеличава най-вече за сметка на по-младите колеги, които в най-голяма степен биха имали полза от подобни научни прояви.

Имахте доста известни чуждестранни гост-лектори.

Както винаги ние се стремим да привлечем колкото е възможно повече лектори от Европа и САЩ, за да можем с представянето на техния опит да сравним това, което ние сме постигнали в страната.

Тази година имахме гости от САЩ, Швейцария, Турция, Албания, Германия, Португалия и др. Това са все специалисти, които са изтъкнати капацитети в своите области. Те ни поднесоха доклади, показвайки съвременното състояние на дадени проблеми в техните страни, за което ние сме изключително благодарни, тъй като по този начин успяхме да видим и да направим сравнение с нивото, на което сме в момента.

През тази година основният ви топик бе онкологията на главата и шията. Как виждате колаборацията си с другите специалисти, ангажирани с лечението на злокачествените заболявания?

Ние сме една сравнително тясна специалност, но винаги сме комуникирали и то доста често с колеги от другите специалности. В този случай основните ни контакти бяха най-вече с лъче- и химиотерапевтите, но също така и с лицево-челюстните хирурзи, защото техния обем на работа съвпада до голяма степен с това, което ние работим в областта на онкологията. Т.е. за нас никога не е представлявало проблем да контактуваме с други специалисти и да искаме тяхната помощ, когато се касае за доброто на пациента.

Знам, че колегите ни работят много упорито и бих искал да ги виждам винаги здрави, доволни и щастливи.

Около 350 участници се включиха в XI Национален конгрес по оториноларингология

.

Около 350 участници се включиха в XI Национален конгрес по оториноларингология

.

Около 350 участници се включиха в XI Национален конгрес по оториноларингология

.

Около 350 участници се включиха в XI Национален конгрес по оториноларингология

Снимки: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Новини от деня
още от Уши, нос, гърло