А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Официално откриват две новооборудвани операционни зали в Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

19.11.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Проектът е реализиран по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“.

 

Официално откриват две новооборудвани операционни зали в Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“Откриването ще бъде на 21 ноември, информираха от Клиниката по неврохирургия. Обновяването на операционните зали в Клиниката към УМБАЛ Св. Иван Рилски“ се осъществява по проект № BG161PO003-1.2.04-0087-C0001 с наименование „Внедряване на високотехнологично оборудване за НИДР с приложение в хирургическо лечение на фармакорезистентните епилепсии и невроонкологичните заболявания“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007–2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и от националния бюджет на Република България.
Това ще бъдат двете най-модерно оборудвани операционни зали в страната, които притежават единствената по рода си в България интегрирана система за неврохирургични интервенции.
За първи път управлението на цялата инсталирана апаратура се осъществява чрез единствената за България система за интеграция на операционни зали, която е последно поколение платформа за контрол на ендоскопска апаратура, навигационни системи, микроскопи, операционни маси и лампи. Системата осъществява пренос и архивиране на данни с висока резолюция, предлага персонализиране на управлението на всички интегрирани апарати, гласово управление, видеоконферентна връзка с двупосочен пренос на видеоданни при операции на живо по време на курсове и презентации.
Системата осигурява синхронизацията на образи от навигационната система и 3D рентгеновия апарат, която повишава многократно прецизността и на двата апарата.
Пълната интеграция на оборудването позволява извършване и на най-сложните технически оперативни интервенции, които са били невъзможни за хирургията в България досега и отваря пътя към усъвършенстване и свободен обмен на опит между специалистите по неврохирургия чрез т.нар. телемедицина, използвана в най-напредналите страни, допълват от Клиниката, която оглавява проф. Марин Маринов (на снимката).
Официално откриват две новооборудвани операционни зали в Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
Снимка: Surgery

 

още от Избор на редактора
още от Неврохирургия