А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Очен имплант връща част от зрението

08.10.2015 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Той позволява преобразуването на стандартен текст в брайлови букви.

 

Очен имплант връща част от зрениетоПациенти, които са загубили зрението си вследствие на дегенерация на ретината, успяват да възвърнат част от зрението си благодарение на специални импланти.


Учените са разработили технология, която позволява преобразуването на стандартен текст в брайлови букви. Пациентите няма да могат да „почувстват“ буквите. Те обаче ще могат да видят тяхната визуална репрезентация, което би трябвало да ги улесни при четенето и разбирането на традиционен текст.


Изследователите уточняват, че тази тяхна технология е предназначена по-скоро за различаването на улични знаци, отколкото за четене на книги. Тя включва малък имплант, който се поставя в окото, миниатюрна камера, монтирана на чифт очила и мини компютър, който обработва буквите в реално време и ги превръща в брайлови.


Изследването ,публикувано във Frontiers показва, че системата е доста ефективна. Хората, върху които е била тествана, са успели да различат показаната им буква в 89% от случаите. Комбинации от две букви се разпознати в 80% от случаите, а от 4 – в 70%.

 

още от Новини от деня
още от Офталмология