А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Обърнете по-сериозно внимание на новите технологии

23.04.2015 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това препоръча проф. К. Сарика, председател на SEGUR.

 

Обърнете по-сериозно внимание на новите технологииКакто вече ви информирахме, на 22 април в София, в навечерието на откриването на 6-ти Симпозиум Ендоурология и минимално инвазивна хирургия, се проведе заседание на борда на SEGUR - South-Eastern Group of Urolithiasis Research.
Групата включва клинични центрове и специалисти с интереси в областта на диагностиката, хирургичното и медикаментозно лечение и метафилактиката на уролитиазата, която е ендемично заболяване за този регион от Европа.
Участниците са от България, Гърция, Италия, Косово, Македония, Румъния, Сърбия и Турция. Представителите на този борд са и част от Научния комитет на предстоящия Сипозиум.
Проф. К. Сарика, Турция, председател на SEGUR
Обърнете по-сериозно внимание на новите технологии
Проф. Сарика, оглавявате SEGUR. Разкажете малко повече за групата.
Това е третото ми посещение в София, което е свързано специално с форума по ендоурология, който се провежда в страната ви. Както отбелязахте, аз председателствам SEGUR - South-Eastern Group of Urolithiasis Research. Провеждаме тези заседания на борда на SEGUR, за да коментираме някои актуални теми и клинични проучвания в областта. Групата включва клинични центрове и специалисти с интереси в областта на диагностиката, хирургичното и медикаментозно лечение и метафилактиката на уролитиазата, която е ендемично заболяване за този регион от Европа.
В групата са включени държавите от региона – Турция, Гърция, България, Сърбия, Македония, Италия. И тъй като заболяването е характерно за региона, ние споделяме опит, възможностите за лечение, клинични проучвания и пр.
А на какво възнамерявате да акцентирате по време на 6‐тия симпозиум Ендоурология и минимално инвазивна хирургия, който започва на 23 април в София?
В моята презентация ще се фокусирам върху новите технологии и с какво те могат да допринесат повече в клиничната практика и за пациентите. Технологиите се развиват доста динамично и имаме възможност да ги приложим в полза на пациентите, така че да се стига до минимално инвазивна намеса при извършването на интервенциите. Работим с все по-нови и съвременни технологии, работим роботизирана хирургия и пр. Все по-малък е делът на конвенционалната хирургия.
Тоест, ако трябва да обобщя, аз ще се спра на новите технологии и отражението, което те имат върху пациентите; новите технологии, които позволяват болният да бъде изписан максимално бързо от болница, лечението да бъде нетравматично, като се постигне добро качество на живот.
Какво послание бихте отправили към колегите си и участниците във форума?
Бих препоръчал да се обръща по-голямо внимание и значение на новите технологии. А също така да се посещават повече форуми като този, тъй като това е място, където може да се сподели опит и да се обмени такъв.
Петър Колчев, издател
Обърнете по-сериозно внимание на новите технологии
В дъното - доц. Илия Салтиров, инициатор на Симпозиума по ендоурология и проф. Сарика - от ляво на дясно.
Обърнете по-сериозно внимание на новите технологии
Снимки: Здравен навигатор

 

още от Новини от деня
още от Урология