А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В обучителен курс по травматология

16.09.2019 / 14:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Участваха операционни сестри от цялата страна в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.

 

Първи обучителен курс по травматология и стилове на хирургическия шев за операционни медицински сестри се проведе в Клиниката по ортопедия и травматология в столичната УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

В продължение на един работен ден около 30 операционни сестри от болници в цялата страна получиха възможността да опреснят знанията и уменията си, както и да се запознаят с новостите при оперативното лечение на травми от различен произход.

Обучението е по инициатива на началника на отделението по „Ортопедия и травматология“ в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, проф. д-р Пламен Кинов (на снимката вдясно), дмн и се проведе с подкрепата на световния производител на медицински изделия Johnson & Johnson.

Курсът протече в две части – теоретична и практическа. Проф. д-р Пламен Кинов запозна аудиторията с принципите на вътрешна фиксация на фрактури. Старши операционни сестри изнесоха лекции по актуални теми като „Превенция на инфекциите“ и „Подготовка на операционната маса за провеждане на остеосинтеза“.

По време на практическото обучение медицинските сестри имаха възможност да упражнят уменията си с предоставени от DePuy Synthes инструменти, макети на кости и импланти, както и да усвоят различни стилове хирургически шев с консумативи на Ethicon.

В ИСУЛ се планира провеждането на цикъл от подобни обучителни курсове за операционните сестри от болничните заведения в страната. Инициативата цели не само обогатяване и усъвършенстване знанията и уменията на медицинския персонал, но и установяване на професионална комуникация и обмен на опит между специалистите. Следващите курсове ще акцентират върху ендопротезирането, артроскопията и други фундаментални теми в областта на ортопедията и травматологията.

 

още от Новини от деня
още от Ортопедия