А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Обществото трябва да започне да говори повече за заболяванията, свързани с мозъка

06.11.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това отбеляза проф. д-р Николай Габровски, председател на Организационния комитет на първия симпозиум на Европейския мозъчен съвет в София.

 

Обществото трябва да започне да говори повече за заболяванията, свързани с мозъкаПроф. Габровски, на 7 ноември ще се проведе първи симпозиум на Европейски мозъчен съвет в София. Как се преборихте за домакинството?
Европейският мозъчен съвет е неправителствена организация, базирана в Брюксел, която обединява усилията на всички, които по някакъв начин са свързани със заболяванията на мозъка. Това са невролози, неврохирурзи, психиатри, пациенти и пациентски организации, свързани с тези заболявания, както и представителите на индустрията. Дейността на тази организация е насочена преди всичко към работата с Европейския парламент и Европейската комисия, но тя има и своите локални представителства в отделните страни.
Преди няколко години организацията започна своята дейност и в България, като основно аз бях ангажиран с представянето в страната ни на Европейския мозъчен съвет. За щастие и гордост бях избран за наблюдател в Борда на организацията, което ми даде други възможности за активност и организиране на подобни начинания. В резултат на няколкогодишен упорит труд е факт първото събиране на Европейския мозъчен съвет в България. Срещата ще се проведе на 7 ноември, петък, в Хотел Шератон Балкан. С радост мога да кажа, че намерих подкрепа на най-високо ниво в лицето на лекторите, които приеха да дойдат в България и да изнесат доклади на форума.
Това, което зависеше до голяма степен от нас като организация на събитието, бе да дадем един тласък за понататъшно подобряване на контактите между всички тези структури – неврологични и неврохирургични, от една страна; от друга – пациентски и неправителствени организации, както и на индустрията, за да можем първо да заговорим на един по-близък, общ език и второ – да отправяме по-ясни, единни и насочени послания, за да успеем да подпомогнем оптимизирането на системата и правилното използване на малкото ресурс, с който държава като България разполага.
Кои ще бъдат основните акценти на срещата?
Основните цели, които си поставя Европейският мозъчен съвет са няколко. На първо място – в обществото да започне да се говори малко повече за заболяванията, свързани с мозъка. Смея да твърдя, че по отношение на тези заболявания съществува едно дълбоко неразбиране; една неяснота, която не позволява да си дадем колко е значим проблемът – както като финансов, така и като социален ресурс. Става въпрос за заболяванията, свързани с мозъка като цяло, като целта е да може обществото да бъде по-информирано и да си даде сметка за сериозността на проблема.
Втората цел, която си поставяме е в рамките на възможностите на конкретната система на здравеопазване, да се подобрят условията за лечение на пациентите с подобни заболявания. Това включва както по-добрия достъп, профилактиката, диагностиката, така и болничното лечение и долекуването. Желанието ни също така е обществото да стане по-толерантно към тези пациенти именно на базата на по-добрата си информираност.
На трето място, си поставяме за цел да сигнализираме, че инвестициите във фундаментална наука и изследвания, свързани със заболяванията на мозъка, са от особено голяма важност, тъй като единственият начин да намалим тази висока цена, която се плаща за тези заболявания, е да вървим напред по пътя към тяхното разбиране и по-добро лечение.
Обществото трябва да започне да говори повече за заболяванията, свързани с мозъка
Казахте, че сериозно ще се наблегне върху информираността на обществото. Предвиждате ли провеждане на определени кампании в тази насока?
Впоследствие нашата организация планира периодично да провежда кампании с различен фокус. В случая не бих желал да се конкретизираме само върху едно заболяване, тъй като това би ощетило другите. По-скоро бих казал, че оставяме темата широко отворена, но безспорно приоритетни като заболявания, свързани с мозъка, трябва да се споменат съдовите заболявания, при които за съжаление сме водещи в Европа; невроонкологичните заболявания, които са от най-злокачествените и едни от най-смъртоносните в някои от своите форми; травмите на нервната система, които дори при успешно лечение, имат много тежка социална цена; както и други заболявания, като невродегенеративни болести например и други, които са с изключително висока както икономическа, така и социална цена; цена, която ние няма как да измерим, а именно цената, която плащат самите семейства, в които има болни с такъв проблем.
Ще излезете ли с конкретни препоръки към Европейската комисия или Европарламента?
Европейският мозъчен съвет постоянно отправя такива препоръки. Има различни манифести и част от тях могат да бъдат намерени на българския сайт на организацията, а друга част – в интернет страницата на организацията, която е на английски език. Различни препоръки се правят периодично, като има мащабни проекти, които се стремят да селектират кое е най-важното и на кое трябва да се обърне по-голямо внимание в този широк спектър от заболявания. Бих се върнал към едно мащабно проучване, което бе проведено в Европа, и което преди няколко години беше официално обявено и публикувано. То се наричаше „Цената на заболяванията, свързани с мозъка”. Данните са изключително интересни, като ще си позволя да не влизам в детайли. Именно остойностяването на разходите е единственият начин да получим ясна и пълна картина за състоянието на системата. Само тогава могат да се взимат правилните решения и да се върви напред.
Споменахте, че във форума ще се включат доста известни лектори.
Всички поканени лектори са изключително изявени специалисти, от световна величина. Проф. Мери Бейкър, която е непосредственият досегашен председател на Европейския мозъчен съвет, е много разпознаваема личност в областта на неврологията. Тя е и последният президент на Европейската федерация на неврологичните асоциации, която е най-високата и мащабна структура в областта на неврологията в Европа. Другият наш лектор, проф. Бенеш, в момента е председател на Европейската асоциация на неврохирургическите дружества, която съответно е най-голямата организация на неврохирурзите в Европа. Това е много голямо уважение и сериозна стъпка от наша страна, тъй като те са приели поканата ни да се включат в срещата, която ще бъде в София. От чуждестранните гости бих искал да спомена и госпожа Кати Оливър, която е председател на Международния алианц за мозъчни тумори – неправителствена организация на пациенти с такива заболявания, която има мрежа от над 192 подкрепящи структури и организации по целия свят.
Не бих искал по никакъв начин да подценявам и лекторите, които са от България, тъй като те са изключително изявени и разпознаваеми личности, с големи успехи не само в България, но и на международната научна сцена. Тоест, ако трябва да обобщя – нивото ще бъде много високо.
Мария Радмилова

 

още от Избор на редактора
още от Неврохирургия