А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Няма как НЗОК да остане в този си формат

15.07.2019 / 12:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Така смята д-р Дечо Дечев, управител на осигурителната институция.

 

Промяната в здравноосигурителния модел ще доведе до това, че ще се направят изменения в работата на НЗОК, заяви д-р Дечо Дечев (на снимката), управител на осигурителната институция. Пред бТВ той коментира очакваното от здравното министерство предложение за промяна в здравноосигурителния модел.

„Задължително ще трябва да се приемат предложенията, които както казах ги има отдавна, да се редуцира броят на регионалните каси; екипът да се концентрира върху дейности, които гарантират правилното разходване на средствата. Трябва да се подготви за една неравностойна конкуренция, казвам „неравностойна“, защото НЗОК по закон няма право да печели от дейността си, докато предложението е частните фондове да имат право да печелят. Трябва да се подготви за много силен натиск, защото по мое виждане тежестта на проблемите ще остане на гърба на НЗОК. Т.е. големият контингент болни ще останат в Касата. И същевременно приходната част на Касата, с която тя покрива тези задължения на болните, ще се пренасочи на други места“, заяви д-р Дечев.

Според него от общите разходи има част, която се покрива от НЗОК. „Това са тези 4 милиарда, които даваме под формата на осигуровки. Има обаче приблизително още 4 милиарда, които като общество вадим от джоба си и плащаме. В момента предложението на министъра, за което искам да подчертая изрично, че не е предложение на Касата, касае тези 4 милиарда, които даваме като осигуровки. То не коментира другата част от парите, които си вадим от джоба. И това предложение вместо да осигури повече ресурс в този обществен фонд, реално ще го намали. А разходите, които имаме всички ние, които в момента са доплащане на дейности, там не се пипа. Това е основното ми притеснение“, каза управителят на осигурителната институция.

 

още от Новини от деня