А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

ЕК има някои препоръки за електронните досиета

28.06.2019 / 14:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Сега в отделните държави-членки възможностите са различни.

 

Европейската комисия представи препоръки за създаване на ефективна система, която да осигури на хората достъп до електронните им здравни досиета във всички държави от ЕС.

Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел заяви, че в бъдеще пациентите ще могат да получават медицинска помощ навсякъде в ЕС, включително при спешни случаи.

Сега в отделните държави на Общността, възможностите са сравнително различни. Някои граждани имат достъп до част от своите електронни здравни досиета на национално равнище или през граница, но за други достъпът до цифрови технологии е ограничен или изобщо липсва.

В ЕС вече са започнали да осигуряват достъп и възможности за трансграничен обмен на част от данните от електронните здравни досиета. От 21 януари финландските граждани могат да купуват лекарства в Естония с електронни рецепти, а люксембургските лекари ще имат достъп до обобщена здравна информация за пациентите от Чехия.

С представените препоръки се предлага държавите в ЕС да разширят тези възможности за още три вида данни от здравния картон – лабораторни изследвания, епикризи, резултати от образна диагностика и медицинското им разчитане.

Еврокомисията отбелязва, че ако при пътуване в друга държава от ЕС гражданин претърпи злополука, лекарите ще разполагат с незабавен достъп до данните му, например за хронични заболявания, алергии или непоносимост към определени лекарства. Това може съществено да повиши ефикасността и навременността на лечението.

Очаква се измененията да доведат до подобряване на качеството и осигуряване на последователност и непрекъснатост на здравните грижи за гражданите, пътуващи в ЕС. Ще бъде подпомогната научноизследователската дейност в областта на медицината.

 

още от Новини от деня