А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Немски професор демонстрира УНГ операции

28.08.2014 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

С уникална за страната навигационна система.

 

Немски професор демонстрира УНГ операцииВ МБАЛ Св. Иван Рилски” – Парк Стара Загора тази седмица немският проф. д-р Бернхард Шик от Саарланд, Германия извърши демонстрация с уникална за страната ни навигационна система. Доц. Руев, който е част от УНГ отделението на старозагорската болница сподели: „С проф. Шик извършихме две доста сложни операции. Интервенциите протекоха гладко и се надяваме резултатите да са много добри. Пациентите бяха изписани още на следващата сутрин, като се очаква в рамките на 10-20 дни, колкото трае възстановителният период, те да се чувстват много добре. Единият от тях беше с многократни предишни операции и се надяваме да няма повече проблеми. Другият беше млад пациент с мукоцелета на двата фронтални синуса, които бяха отстранени напълно”.
На въпрос дали без навигационната система биха били успешни подобен тип операции доц. Руев отговори: „Специално при тези два случая без навигационна система самите интервенции щяха да бъдат много по-продължителни, много по-трудни. Навигацията е наистина улеснение и едно много полезно средство не само за извършване на самите интервенции, а и за обучение на лекари. Тоест с помощта на системата ние оперираме по-добре, но ние усъвършенстваме нашата оперативна техника, което отново е в полза на пациентите”.
По време на интервенцията присъстваха много колеги на специалистите от София, Пловдив, Сливен и Бургас, тъй като демонстрацията е част от инициатива на Българското ринологично сдружение, които останаха много доволни след приключване на операциите. Това е още по-показателно, че в България има необходимост от провеждането на подобни обучителни събития.
За проф. Шик, доц. Руев каза: „Проф. Шик е един от водещите ученици и последователи на школата на проф. Драф от Фулда, Германия в областта на ендоназалната синус хирургия, към която принадлежи и проф. Джамбазов, както и аз самият. Проф. Шик има много съвременна концепция за лечение на този тип заболявания и особеното в случая е не това с какви инструменти работим (дали работим с обикновени инструменти или с шейвърни или лазерни системи, които в някои случаи имат предимства), а какви са причините за образуване на носната полипоза и съответно какви са принципите за лечението й.
Проф. Шик жертва един ден от почивката със семейството си и посети нашата болница, тъй като ние по негова препоръка закупихме навигационната система и искахме да ни демонстрира точно тези случаи, които изискват най-добрата хирургия”.
Немски професор демонстрира УНГ операции
Коментар на проф. Бернхард Шик:

Проф. Шик, това обичайни операции ли са за вас?
Извършвам такъв тип хирургични операции от 20 години, но в тях има много развитие и технически нововъведения. Навигационната система дава възможност да се определи с точност местоположението на инструмента, на което и да е място в главата на пациента, въпреки че не се вижда от окото на оператора, а се визуализира на мониторите. Подобно на навигационните системи при автомобилите.
Срещнахте ли някакви затруднения, свързани с това че не оперирате в обичайната си работна среда?
Не, нямах никакви затруднения, всичко е перфектно. Страхотно е, че имате такава болница. В Германия не винаги ситуацията е подобна на тази тук.
Какви са впечатленията ви от МБАЛ „Св. Иван Рилски” - Парк и какви препоръки бихте дали на българските си колеги?
Това, което успях да видя са оптимални условия за пациентите и добре оборудвани диагностични кабинети. И всичко е абсолютно модерно, вие сте на върха. Няма какво да ви препоръчам.

 

още от Новини от деня
още от Уши, нос, гърло