А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

XXVI Национална конференция по неврохирургия се проведе от 19 до 21 октомври в Несебър

25.10.2017 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Представяме ви коментар от проф. Борислав Китов, председател на форума.

 

От 19 до 21 октомври Несебър бе домакин на XXVI Национална конференция по неврохирургия. В рамките на събитието се коментираха теми като: Колко значим е тайминга на оперативната интервенция при спинални дурални артерио-венозни фистули I тип за изхода на лечението; Иновации и минималноинвазивни техники в спиналната хирургия; Първи стъпки в интраоперативната радиотерапия при малигнени гръбначни тумори; Хирургическо лечение на гръбначно мозъчните травми в цервикалния отдел на гръбначния стълб; Спинални дизрафични малформации; Хирургично лечение при деца с фармакорезистентна епилепсия и др.

Днес имате възможност да се запознаете с коментара на проф. Борислав Китов – председател на Конференцията.

Предстои да ви представим и детайли от симпозиума с международно участие на „Медицинска Техника Инженеринг“, състоял се в рамките на събитието.

Проф. Борислав Китов

XXVI Национална конференция по неврохирургия се проведе от 19 до 21 октомври в Несебър

Проф. Китов, проведохте поредната конференция по неврохирургия. Кое бихте отбелязали като водещо на форума?

В рамките на събитието се разгледаха две теми. Едната бе гръбначната хирургия, която е доста разпространена, а другата е детската патология, която за щастие е сравнително по-малко разпространена. При гръбначната патология се опитахме и то, ако ли не сега, то въз основа на тази конференция да помислим върху създаването на алгоритми за добра медицинска практика, която да унифицира при какви състояния какво е най-добре да се прави, за да се намалят и разходите – както спрямо държавата, така и спрямо пациентите. Говорим за травми, за метастази, които в последно време се увеличават.

В рамките на конференцията бяха изнесени доста интересни доклади, включително от екипа на „Пирогов“ – за възможностите на миниинвазивните техники. Изключително интересен беше и докладът на доц. Костов, с една по-рядка, но много тежка патология, което явно говори, че българската неврохирургия отговаря на световните стандарти. От резултатите, които бяха показани във всички доклади наистина се видя, че те са на много високо ниво.

Беше представен и опит за лечение на детска вродена патология. Става въпрос за лицеви аномалии, като сред нас беше един голям екип от френски неврохирурзи, които заедно с нашия екип в Пловдив нееднократно са работили по различни интервенции.

В качеството си на председател на Конференцията, какво бихте пожелали на колегите си?

На мен много ми се иска да се опитаме да противодействаме или поне да се опитаме да намалим този негативизъм, който има към българските лекари изобщо; в частност – и към българските неврохирурзи. Освен това, ние трябва така да направим, че първо да се намалят средствата, които се отделят от НЗОК. И не на последно място – да се помисли за пътеките, тъй като нашите пътеки не са вдигани от доста години и са доста подценени. Т.е. трябва да се опитаме да кажем, че това е една от най-тежките специалности в медицината и ми се струва, че просто трябва да се направи опит да се вдигнат цените на нашите клинични пътеки. Ако се направи една справка в НЗОК, ще се види, че неврохирургичната патология варира през годините плюс-минус един процент, за разлика от други, което значи – най-малко лоши практики се случват в неврохирургията.

XXVI Национална конференция по неврохирургия се проведе от 19 до 21 октомври в Несебър

.

XXVI Национална конференция по неврохирургия се проведе от 19 до 21 октомври в Несебър

Снимки: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Избор на редактора
още от Неврохирургия