А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Национална информационна система

13.01.2014 / 11:35 - surgery.bg
 
 Facebook

По трансфузионна хематология.

 

Национална информационна системаТестовият период в реален работен режим на специализирания софтуер за Национална информационна система по трансфузионна хематология приключи.


Той обхвана 8 от структурите на НЦТХ в Западна България. По време на изпитателния период бе тествана надеждността на системата. През този период бе събрана информация от потребителите за установени проблеми в системата и бяха изготвени препоръки с цел нейното подобряване.


В периода от март до юни 2014 година се очаква поетапно въвеждане на Националната информационна система и в останалите четири региона на страната: Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.


Системата съдържа информация за донорите, кръвните продукти, лечебното заведение, както и данни за лицата занимаващи се с диагностиката, преработката и етикетирането.


Чрез нея има възможност и за проследяване на пътя от донора до крайния рецепиент. Има възможност и да проследяване в реално време на количеството кръвни продукти в Центровете по трансфузионна хематология (ЦТХ) и Отделенията по трансфузионна хематология (ОТХ). Изградени са регистри на донорите, на реципиентите и кръвните продукти. След въвеждането на системата ще се подобри и комуникацията между отделните центрове.

 

още от Новини от деня
още от Клинична лаборатория