А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Национален симпозиум по оториноларингология -

18.09.2014 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Събитието събира изтъкнати европейски специалисти в Правец от 19 до 21 септември, информира проф. д-р Румен Бенчев.

 

Национален симпозиум по оториноларингология -Какви са очакванията ви за тазгодишния Национален симпозиум, проф. Бенчев в качеството ви на председател на Организационния комитет на форума?
Заглавието на симпозиума е Интердисциплинарни проблеми в оториноларингологията, така че очакванията ми са той да допринесе за по-добрите контакти между отделните специалности при решаването на интердисциплинарни проблеми и по-добрите взаимоотношения с лекари от други специалности.
Кое ще бъде по-различното тази година от предходните издания на форума?
И през тази година характерът на форума ще се запази същия както досега – ежегоден симпозиум с международно участие. Всъщност различно е само името на симпозиума, който вече няма да се нарича Белинов. Оказа се, че името Белинов е патентовано от лекар, който няма нищо общо с оториноларингологията и ние не можем да го използваме. Това обаче ни амбицира да променим качеството на симпозиума и от следващата година ще кандидатстваме за европейска акредитация на форума.
Какви са новостите, които ще бъдат представени по време на тазгодишното издание?
Напоследък няма никакви фундаментални новости в нашата специалност. Това, което ще предложим на нашите колеги основно, е показване и обсъждане на резултати от внедряването на някои съвременни методики за оперативно и хирургическо лечение на ушите, носа и гърлото.
Колко участници са заявили присъствие?
Очакваме да се включат около 250 – 300 души в симпозиума, колкото всъщност е бил броят на участниците и през миналата година.
Кои ще са чуждестранните гости, разкажете ни повече за тях?
Чуждестранните гости тази година са изтъкнати специалисти предимно от областта на отологията – от Германия и Индия. Отделно очакваме да пристигнат лектори от Македония, чиито доклади ще са насочени към решаването на ринологични проблеми в детска възраст. Ще ни гостуват и специалисти от други области на науката като педиатрия, пулмология, лицево-челюстна хирургия, с които ще разискваме интердисциплинарни проблеми.
Национален симпозиум по оториноларингология -
Кои ще са основните акценти по време на симпозиума?
Темите на докладите тази година ще са подчинени на интердисциплинарните взаимоотношения, поради което са насочени най-вече към проблеми като алергичен ринит, сънна апнея, хроничен синуит и астма. Ще се опитаме да хвърлим повече светлина върху тези проблеми от позициите на отделните специалности.
Разкажете ни повече за вашите доклади, които ще представите по време на симпозиума - Възможности за симптоматично лечение на алергичния риноконюнктивит, Ролята на нестероидното противовъзпалително в риногенното главоболие.
Алергичният риноконюнктивит е заболяване, което причинява симптоматика, влошаваща качеството на живот на пациентите. Затова е много важно лечението, което се провежда, да протича по възможност с един или два препарата, които да отстраняват всичките симптоми едновременно. Напоследък се натрупаха данни, че назалните кортикостероиди повлияват и очните симптоми, което ги прави средство на лечение на първи избор при умерено тежките и тежки форми на алергичен ринит.
Преди десетина години се считаше, че риногенното главоболие заема голям дял от различните видове главоболия. Последните проучвания показват, че неговият дял е значително по-малък и оперативното лечение, което рутинно се провежда е не винаги ефикасно. Поради това основните насоки на съвременната терапия е да се започва с медикаментозно лечение. Нестероидните противовъзпалителни средства заемат голямо място в това лечение.
(Повече от събитието – очаквайте през следващата седмица; наш екип ще бъде на форума)
Калина Николова
Снимка: Здравен навигатор

 

още от Интервюта
още от Уши, нос, гърло