А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

IX Национален конгрес по урология

08.06.2015 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Се състоя от 4 до 6 юни в Сол Несебър, Равда. Представяме ви коментари от събитието.

 

IX Национален конгрес по урологияВ конгреса участваха широк кръг от специалисти: уролози, специалисти по образна диагностика, анестезиолози, нефролози, имунолози и специалисти по здравни грижи.
По време на събитието се акцентира на практически сесии за младите уролози, а именно лапароскопска урология, трансуретрална резекция на простатата и уретероскопия.
В конгреса се включиха изтъкнати експерти от Европа, Русия, Турция и Гърция.
Днес ви представяме коментари на участници от събитието, като ще имате възможност да прочетете повече и за симпозиума, иницииран от фармацевтичната компания Astellas, както и за презентацията, организирана с подкрепата на Bayer.
Доц. Марин Георгиев
IX Национален конгрес по урология
Регистрираните участници на конгреса са 282, от които 27 са фармацевтични фирми, които участват в събитието. Имаме 11 участници от чужбина – от Германия, Русия, Турция и др. На конгреса ни присъстваха изтъкнати специалисти от различни държави. От Германия например беше д-р Бузе, който е директор на роботизираната програма в Алфред груп, болниците в Есен. Проф. Алексей Мартов, който е президент на Руската асоциация по ендоурология и вицепрезидент на Руската асоциация по урология, също присъства на форума. Уважи ни и доц. Али Гюзен, който е координатор на Европейската асоциация по урология, на секцията по високи технологии. Всички тези специалисти изключително много допринесоха за нивото и качеството на конгреса.
Друго, което отличава конгреса от другите досега, е, че организирахме лапароскопска практическа сесия. Това са т. нар. безкръвни операции, както са известни сред пациентите. Сесията бе официално одобрена и сертифицирана от Европейската асоциация по урология, така че тези, които се явят на изпит и го вземат, могат да вземат и сертификат на Европейската асоциация по урология.
Организира се и практическа сесия по ендоскопска урология в рамките на конгреса. Друго, което отличава форума са изключителното много презентации, които бяха посветени на минимално инвазивните операции; най-вече свързани с роботизираната хирургия. На практика всички оперативни намеси в момента вече могат да се извършват с робота Da Vinci. От наша страна беше представен българският опит с робота Da Vinci при операции на рак на простатната жлеза, от Германия се представиха операции също на тема рак на простатата, рак на пикочния мехур, рак на бъбрека. Проф. Мартов от Москва представи един нов метод, при който ендоскопски се изрязват тумори на пикочния мехур. С една дума, без да преувеличавам, мога да кажа, че презентациите и темите абсолютно съответстват на това, което виждаме по европейските форуми и тези в САЩ. Смятам, че участниците реално имаха шанса да получат най-актуалната информация за новостите както в хирургичното лечение, така и в консервативното лечение на някои заболявания.
Д-р Пламен Димитров
IX Национален конгрес по урология
В рамките на конгреса по урология имаше доста интересни презентации във всички области, с които се занимава урологията. Това, което организаторите на конгреса се стремят и смятам, че с всяка изминала година е сякаш по-застъпено и е ценно особено за по-младите колеги, са практическите сесии. В крайна сметка урологията е хирургична специалност и всеки трябва да бъде добре подготвен теоретично, но практическата част е от много голямо значение, особено с въвеждането на новите технологии, на лапароскопията, на ендоскопските манипулации. Тренажорите, които бяха предоставени са всъщност първата стъпка към обучението с този тип апаратура и техника.
IX Национален конгрес по урология
.
IX Национален конгрес по урология
.
IX Национален конгрес по урология
.
IX Национален конгрес по урология
.
IX Национален конгрес по урология
.
IX Национален конгрес по урология
Текст и снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Урология