А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

VII Национален конгрес по гръдна, сърдечна и съдова хирургия

29.05.2017 / 13:29 - surgery.bg
 
 Facebook

Специален гост на събитието, което се проведе през уикенда (26-28 май) в Правец, бе председателят на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия - проф. Стюарт Джеймисън.

 

Конгресът се организира на всеки две години от Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия и събира световни, и български специалисти в областите.

Представяме ви коментари от събитието, а интервю с проф. Джеймисън ще можете да прочетете в средата на седмицата.

Проф. Д. Петков, предс. на Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия: “Извършили сме 55 сърдечни трансплантации със значително добри резултати”

VII Национален конгрес по гръдна, сърдечна и съдова хирургия

Стана традиция на всеки две години да организираме такива форуми. Разискваме особени клинични случаи, опитваме се да поставяме и решаваме проблеми и избираме ново ръководство за след две години. Тази година, в качеството си на председател съм, поканил много известни световни специалисти в областта на кардиохирургията. Тук са проф. Джеймисън, който е кардиторакален хирург и специалист по белодробна тромбоендеартектомия, известен в цял свят. Сред нас е и проф. Биочина, който има невероятен опит в трънсплантациите на сърце, и специално с т.нар. “изкуствени сърца”, както и много други гости от България и чужбина. Конгресът събра около 140 души. Ние сме малка общност, така че събитието се радва на професионалния интерес на колегите.

Научната програма е различна за различните специалности. Основната ни цел е, разбира се, да популяризираме научните и практически постижения в нашите области, съобразени с актуалните световни тенденции, които успешно да можем да прилагаме в ежедневната си практика. В програмата са включени доклади в областта на гръдната, сърдечната и съдовата хирургия, както и отделна сесия с доклади на сестри и перфузионисти с идеята за провеждане на професионална дискусия сред възможно най-широк кръг от специалисти.

Изнасяме за пръв път данните за изминалите 30 години от първата сърдечна трансплантация у нас. През тези години успяхме да утвърдим методиката като стандартна процедура, която може да се извършва ежедневно в практиката. Разбира се, въвеждането й не мина така гладко. В началото са направени 6 трансплантации, след това имаше един период на преустройство в държавата и тези операции бяха преустановени. Рестартирането беше през 2003 година, и фактически продължителният процес е оттогава досега. В този период сме направили 55 сърдечни трансплантации със значително добри резултати.

На конгреса предствяме някои новости като, например, първите 100 транскатетърни клапи, някои нови 3D минимално инвазивни методики при митрална клапа и много други. Това са новостите, които ние презентираме от опита ни в болница “Св. Екатерина”.

Проф. Генчо Начев: “Науката не чака никого”

VII Национален конгрес по гръдна, сърдечна и съдова хирургия

Продължаваме традицията да каним известни в световен мащаб специалисти, да се разискват теми, които от една страна са общи за трите специалности, а от друга страна да има приемственост между тях, което е много хубаво.

При нас е проф. Джеймисън, с когото се познаваме от години. Аз съм в УС на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия, на която той е председател. Преди няколко години в България организирахме един от конгресите, на който той беше специален гост, заедно с много други световни имена. Проф. Джеймисън е много впечатлен от красотата на страната ни, която той познава добре.

Що се отнася до самия форум, то разискваме много специфични теми и проблеми от ежедневната ни практика. Хубаво е не само да споделяме успехите си, но и да говорим по проблемите. Трябва да сме реалисти по отношение на това къде се намираме в света. За съжаление - не сме много напред. Бяхме на доста по-добри позиции, но благодарение на това, че не се отделят достатъчно средства за иновации в областта на кардиохирургията, изостанахме доста. За пример мога да дам Хърватска, която е с 4 млн. души население, която вече е създала мрежа ECMO (екстракорпорална мембранна оксигенация), което е животоспасяващо мероприятие, а при нас НЗОК не заплаща това. В доста болници това се прави, но за сметка на спестявания от разходите за други пациенти, което не е нито правилно, нито честно. В България поддържаме ниво, но този който поддържа ниво, а не върви нагоре, той безвъзвратно изостава. Науката не чака никого!

Доц. П. Панайотов: “Тези събития дават представа за развитието на трите специалности”

VII Национален конгрес по гръдна, сърдечна и съдова хирургия

.

VII Национален конгрес по гръдна, сърдечна и съдова хирургия

Почетната лекция на проф. Ст. Джеймисън

VII Национален конгрес по гръдна, сърдечна и съдова хирургия

Моменти от презентацията на проф. Б. Биочина, посветена на стандартизирането на предизвикателствата в клапната хирургия на сърцето

VII Национален конгрес по гръдна, сърдечна и съдова хирургия

.

VII Национален конгрес по гръдна, сърдечна и съдова хирургия

.

VII Национален конгрес по гръдна, сърдечна и съдова хирургия

Текст и снимки: Здравен навигатор/surgery.bg

 

още от Избор на редактора
още от Сърдечна