А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Надявам се рано или късно обществото да оцени ролята на хирурга в здравеопазването

09.10.2018 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това отбеляза проф. Бойко Коруков, който официално пое Българско хирургическо дружество.

 

Надявам се рано или късно обществото да оцени ролята на хирурга в здравеопазванетоБългарско хирургическо дружество (БХД) проведе XVI Национален конгрес по хирургия с международно участие. Форумът се състоя между 4 и 7 oктомври 2018 г., в к.к. „Златни пясъци“.

Представяме ви интервю с новия председател на Дружеството, който вече официално пое организацията – проф. Бойко Коруков, който е и изпълнителен директор на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.

През седмицата ще имате възможност да прочетете още подробности и коментари от срещата.

Проф. Бойко Коруков, председател на БХД

Надявам се рано или късно обществото да оцени ролята на хирурга в здравеопазването

Проф. Коруков, вече официално сте председател на Българско хирургическо дружество (БХД). Кои са първите три приоритета, с които ще започнете?

В Управителния съвет на БХД съществува приемственост, така че ще продължа линията, която поддържаше и досегашното ръководство на Дружеството. Основната линия ще бъде – всичко ново, което излиза по света и може да се приложи при нашата „нездрава“ здравна система, да можем да запознаваме колегите на този форум. Дискутирахме дори проблема дали автоматично ще пренасяме нещата или пречупени през нашия опит и по-прагматичният подход е – да се пречупи през опита на водещите центрове у нас. По тази линия направихме една консенсусна среща за оперативното лечение на херниите на предната коремна стена – нещо, което е изключително полезно, и за което, благодарение на доц. Радионов, който беше водач на групата, в която участваха над 15 водещи на подгрупите, накрая представихме на колегите всичко най-съвременно. Така, когато дойдат на конгрес, знаят кое е съвременното и кое е новото в хирургията.

Дискутирахме и още два-три проблема, а именно, че медицината се променя и ние трябва да се адаптираме към нея, специално в областта на хирургията; да направим няколко консенсусни становища върху заболявания, които причиняват най-сериозни проблеми в хирургията. Засегнахме например въпроса за панкреатита, който открай време е проблем за хирургията; за перитонита, който е един постоянен проблем; виждаме как стремглаво се развива лапароскопската хирургия, като по всички флангове вече има установени зони където е „Златният стандарт“ за лечението.

Т.е., ако трябва да обобщя – продължаваме в същия интензивен дух.

Вие очертахте част от топиците, коментирани в рамките на конгреса на БХД, но бихте ли се фокусирали малко по-подробно върху акцентите от форума, които лично на Вас направиха по-силно впечатление?

Акцентирахме сериозно върху новостите в хирургията; новостите в колоректалната хирургия, която в последните години доста напредна, заедно с резекционната хирургия на черния дроб. И видяхме, че вече има няколко центъра у нас, където се работи успешно.

В една от залите се съсредоточиха съвременните виждания за подхода ни към заболяванията на панкреаса; един орган, за който немските хирурзи обичат да казват – орган, враждебен към операции. Имаше и редица други заболявания, не толкова тежки като патология, които бяха обект на коментари. Коментирахме например темата с херниите; заболяването, което най-често се среща в хирургията, като дискутирахме докъде може да се работи лапароскопски и къде да е конвенционалният метод. Мога да кажа, че залата беше пълна и то от млади хирурзи, като това е обяснимо, защото те най-често започват професионалния си път именно оттам. Възникна дори и вечният въпрос с апандисита – нещо елементарно, но много срещано и една от най-честите причини за възникване на перитонит.

С какво послание бихте се обърнали към колегите си?

Аз бих искал да цитирам един френски хирург от поминалия век: „Мястото на хирурга е в операционния блок“. Този, който обича своята професия ще намери начин в тези трудни времена и при този масивен натиск на обществото, както и до голяма степен неглижиране от страна на държавата на нашия труд, да запази спокойствие. Хирургът трябва да запази спокойствие. Неслучайно една от фразите беше, че трябва да има „хладен ум“. Рано или късно нещата ще си дойдат на мястото. Въпросът е да работим всеотдайно; имаме възможност да следим всичко ново и се надявам, че рано или късно обществото ще оцени ролята на хирурга в здравеопазването.

Мария Радмилова

Снимка: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Избор на редактора
още от Интервюта