А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Начело на БЛС застана д-р Иван Маджаров

09.06.2018 / 19:54 - surgery.bg
 
 Facebook

Той е новият председател на съсловната организация. В понеделник очаквайте още подробности от 68-я редовен отчетно-изборен събор на БЛС.

 

Д-р Иван Маджаров е новият председател на Българския лекарски съюз. Той спечели след балотаж срещу д-р Венцислав Грозев с 212 срещу 170 гласа. 395 гласуваха, а действителните бюлетини бяха 382.

Начело на БЛС застана д-р Иван Маджаров

Проф. Николай Габровски от „Пирогов” и д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България бяха избрани за зам.-председатели на БЛС. Проф. Габровски беше избран още на първи тур с 274 гласа от общо гласували 335, което е прецедент, тъй като никой досега не е избиран с такова мнозинство. От останалите кандидатури д-р Галинка Павлова, досегашен зам.-председател на съюза, получи 117 гласа, д-р Николай Брънзалов - 193 гласа, а д-р Кирил Еленски - 89 гласа. Така за втори зам.-председател на балотаж се явиха д-р Брънзалов и д-р Павлова, които получиха съответно 225 и 120 гласа.

Представяме ви кратко интервю с новия председател на съсловната организация на лекарите, което той даде специално за нас, а в понеделник ще ви запознаем с още детайли от провелия се 68-я редовен отчетно-изборен събор на БЛС.

„Здравен навигатор“ пожелава на д-р Маджаров и екипа му успешна работа и достигане на поставените цели.

Начело на БЛС застана д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Начело на БЛС застана д-р Иван Маджаров

Д-р Маджаров, честито! Какви са първите Ви впечатления след избора за председател на БЛС и какви са очакванията Ви оттук насетне?

Аз искрено се надявам това, което се декларира в тази зала от всички кандидати за председател и за зам.-председатели, за единство и за конструктивна работа на събора и на БЛС, да ги приложим в практиката. Каквото и да се случи ние всички сме колеги и няма значение кой в момента ръководи съюза. Трябва да работим за благото на съсловната организация и за лекарите, защото уважавани лекари означава и доволни пациенти.

Каква е визията Ви за развитието на БЛС?

БЛС трябва да си върне авторитета. На първо място трябва да бъде единен, да предлага разумни и приемливи за обществото предложения; идеите за промяна на здравната политика да изхождат от нас – тогава БЛС ще бъде уважаван в обществото и ще бъде организация, с която всички ще се съобразяват.

Кои са първите задачи, с които ще се захванете?

Има много неща, по които да се работи. Първо искам да поздравя колегите от ИСУЛ за декларацията, която за мен е прекрасна, във връзка с тежките обвинения към една колежка, която е била дежурна в неотложния кабинет; на нея са й наложени правила как да работи – когато пациентът е спешен той се обслужва безплатно, когато е неотложен – тя е длъжна да го насочи към Касата да заплати прегледа, което е и направено, така че обществото няма право да атакува обикновения лекар. Това е първата ми задача.

Освен това, през следващата седмица след като се съберем на първо заседание с Управителния съвет вероятно ще набележим първите неща, по които трябва да започнем да работим.

Какво е пожеланието Ви към делегатите?

Отново ще повторя – на първо място да бъдем единни и всеки един от тях да се почувства като лекар, представител на елита на обществото, защото когато това е така, обществото ще ги уважава.

Следващата седмица ще се върнем към работния си ритъм. Аз ще трябва да оставя на малко по-заден план досегашната си работа като лекар и да се заема повече с организационни задачи.

Каква е визията Ви за развитието на продължаващото електронно обучение?

Аз пледирам за това да направим възможно в ежедневната си работа лекарите да повишават квалификацията си, без да бъдат принудени да откъсват много време от ежедневието си и поради тази причина адмирирам електронното обучение. Това е една от формите, която ще ни даде възможност да изпълним със съдържание това следдипломно електронно обучение, което ние като лекарски съюз имаме задължение да организираме, защото не е тайна, че във всички модерни западни държави това е едно категорично условие лекарят да може да има работа, да лекува и пр.

Снимки: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Избор на редактора