А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Мултидисциплинарен екип, воден от проф. Иво Петров, спаси жена

25.04.2019 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Тя бе с масивен инфаркт и разкъсване на междукамерната преграда.

 

Жена с тежък масивен инфаркт и причинено от него разкъсване в междукамерната преграда на сърцето беше спасена от мултидисциплинарен екип, воден от инвазивния кардиолог проф. Иво Петров (на преден план на снимката) в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, съобщиха от лечебното заведение.

На приетата по спешност пациентка незабавно е направена перкутанна реваскулизация на запушената артерия, виновна за инфаркта. Поставена е и специална помпа (контрапулсатор), която да подпомага изпомпването на кръвта от сърцето. Поради некроза на тъканта в пространството между дясната и лявата камера обаче се образува разкъсване с размер 8 мм. Подобен междукамерен дефект е несъвместим с живота, тъй като рязко влошава кръвообращението в белия дроб и затруднява цялата кръвна циркулация между сърце и бял дроб. Обикновено крайният резултат е тежка сърдечна недостатъчност и прогресиращо състояние с фатален край.

Сложната безкръвна процедура за отстраняване на руптурата беше извършена от мултидисциплинарен екип – анестизиолог, ехографист и инвазивен кардиолог, под ренгенографски и ехографски контрол през хранопровода. С изцяло перкутанен достъп през артерията на ръката и вената на шията, екипът на проф. Петров успява да имплантира миниатюрно устройство (оклудер) и да затвори разкъсаната тъкан между камерите.

„Въпреки че класическото решение при такива клинични случаи е откритата хирургия, екипът ни имаше възможност да избира терапевтични опции и реши да приложи ендоваскуларно лечение. Сама по себе си интервенцията е животоспасяваща и изключително щадяща. Подобни безкръвни процедури у нас се правят относително рядко, защото изискват много голяма прецизност и експертиза от страна оператора. До момента в България са имплантирани не повече от 5 подобни дивайса за коригиране на междукамерен дефект след инфаркт. Повечето пациенти се пренасочват за открита хирургия, защото при ендоваскуларната терапия има много тънки моменти и предизвикателства от анатомична и техническа гледна точка. И тъй като тъканта, там където се е образувало разкъсването, не е абсолютно здрава и крайно уязвима, винаги съществува известен риск по време на интервенцията тя да бъде разкъсана и руптурата да се увеличи. Затова сме изключително щастливи, че успяхме да закрепим устройството на точното място и да компенсираме пробива“, обясни проф. Иво Петров.

На четвъртия ден от процедурата пациентката е в значително подобрено състояние, в процес на рехабилитация и се подготвя за изписване. А от функционална гледна точка дефектът на междукамерната преграда е напълно изчезнал.

 

още от Новини от деня
още от Сърдечна