А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Най-модерният апарат за ултразвукова диагностика

05.06.2013 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Ще работи 7 дни в УМБАЛ „Александровска”, съобщиха от болницата.

 

Най-модерният апарат за ултразвукова диагностикаНов апарат с уникални възможности за оценка на състоянието при пациенти с хронични чернодробни заболявания ще бъде изпробван пилотно в Гастроентерологичното отделение на УМБАЛ Александровска”. Този вид изследване е ново както за лечебното заведение, така и за страната.


В Александровска болница, за срок от 7 дни, ще бъде предоставен най-модерният апарат за ултразвукова диагностика Siemens Acuson S 3000, който единствен притежава системата ARFI за прецизна оценка на чернодробната фиброза в рамките на стандартно ехографско изследване. Повече по темата: http://www.surgery.bg/article/inovatzii-oblastta-elastografiiata/15044


Данните в световен мащаб сочат, че честотата на чернодробните заболявания расте за сметка на вирусните хепатити, а също и вследствие на алкохолния и неалкохолен стеатохепатит. Чернодробната биопсия все още се счита „златен стандарт” за оценка на фиброзата на черния дроб, въпреки че методът е инвазивен и създава риск, напрежение и стрес за пациентите. При това, не във всички случаи е възможно да се вземе достатъчно количество материал за хистологична оценка и това е причината да се правят усилени опити за замяна на чернодробната биопсия с неинвазивни диагностични методи.


Гастроентерологичното отделение на Александровска болница е един от най-големите университетски гастроентерологични центрове в София и страната, където работят висококвалифицирани специалисти и действащи университетски преподаватели със значителен опит в областта на чернодробната патология.

Най-модерният апарат за ултразвукова диагностика

(Възможностите на апаратурата бяха представени на събитие, организирано от "Медицинска Техника Инженеринг")


Желаещите да се изследват, могат да посетят Гастроентерологичното отделение на КПВБ, УМБАЛ Александровска”, ул. „Св. Г. Софийски” № 1, в периода 5.06 – 12. 06. 2013 г., информираха от болницата. Оттам допълват, че телефонът за информация и записване е: 02/9230 230, 0888 57 90 43 (всеки ден между 13.00 и 14.00 часа).

 

още от Новини от деня
още от Гастроентерология
още от Образна диагностика