А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

С модерна апаратура за операция на катаракта

23.06.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Разполагат вече в МБАЛ Бургас. Възможностите на апарата бяха демонстрирани в България по време на очен конгрес с хирургия на живо.

 

С модерна апаратура за операция на катарактаНа срещата присъства и началникът на Очното отделение на МБАЛ Бургас д-р Румен Мутавчиев, чийто екип вече има възможност да работи с новата техника.
Първите пациенти за операция на катаракта вече са записани. През лятото в МБАЛ Бургас идват за операция много чужденци, както и българи, живеещи и работещи в чужбина. „Схващането, че лятото не е удачно време за операция на перде, отдавна е погрешно. Благодарение на новите технологии и все по-малко травматични техники, операцията трае само няколко минути, извършва се с капкова упойка, а пациентът може да си бъде вкъщи само след няколко часа“, обясни д-р Румен Мутавчиев.
Новият апарат е от т. нар. апарати – очни роботи. С него се извършва факоемулсификация. Това е най-новият метод за премахване на катаракта. С помощта на ултразвук помътнялата естествена леща се раздробява и отстранява от окото, а на нейно място се поставя нова, изкуствена. Изкуствената леща гарантира дори по-добро зрение, отколкото пациентът е имал на младини. Всичко това се извършва под строг компютърен контрол, с предварително зададени параметри.
„В МБАЛ Бургас и досега използвахме високотехнологична апаратура, но тази машина е последна дума на техниката. Тя е много лесна за употреба от хирурга, всички параметри са зададени предварително в компютъра, атравматична е и пациентът се възстановява много по-бързо“, коментира д-р Мутавчиев.

 

още от Избор на редактора
още от Офталмология