А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Моделът за финансиране на здравната система се нуждае от спешна промяна

28.02.2018 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това заяви председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков.

 

Моделът за финансиране на здравната система се нуждае от спешна промянаПо думите му, е необходимо спешно въвеждане на допълнителни възможности за застраховане, тъй като средствата в сектора са крайно недостатъчни. „Ние знаем много добре, че парите, които харчим от наша страна, са далеч повече от публичните пари. За мен това е основният проблем – публичните пари не са парите за здравеопазване в нашата държава. Ние изразходваме два пъти повече от публичните пари“, коментира Андрей Марков (на снимката).
Според Марков е необходим консенсус по отношение на здравеопазването между всички политически сили, тъй като проблемите в сектора засягат националната сигурност. „Стои проблемът с надлимитната дейност, проблемът с неразплатени задължения – той се натрупва и когато се стигне до крайности, тогава избухва. Най-важното, което трябва да се случи, е да се постигне консенсус по проблемите в здравеопазването между всички политически сили, тъй като проблемът става вече проблем на националната сигурност. Не са застрашени само общинските болници. Всички болници в България и всички пациенти страдат. Истината е, че страдат подрастващите, страдат пенсионерите, страда цялото общество – това е големият проблем“, заяви председателят на ББА.
С мнението му се съгласи и председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев. „Ние повече от година тръбим, че системата е в крах, тя изчерпа и потенциала си, и резервите, които имаше“, посочи той. От думите му стана ясно, че общинските болници отново ще излязат на протест заради своите проблеми, но според него това няма да доведе до положителна развръзка, защото: „Изправяме се пред една машина, която няма как да променим, защото сме прекалено малки играчи в тази система, а явно и населението в регионите извън големите градове сякаш не представлява интерес и за държавата. Така че ние какво можем да кажем, освен тихомълком да затворим и да си отидем“.
Промяна в системата ще има, когато в нея влезе паралелният контрол, смята Андрей Марков. Той уточни, че има предвид контрол, осъществяван от всеки здравноосигурен. „Не можем да очакваме, че администраторите ще контролират системата. Вие знаете, че с административни мерки не се реализират правилни решения. Т.е. застрахованите трябва да са моментът на добрата организация в цялото здравеопазване. Те в момента нямат право да имат мнение и затова страдат и малките болници, защото техните пациенти са жителите на малките населени места. Те какво влияние биха могли да имат в системата, ако нямат възможност да контролират парите си“, коментира Марков.

 

още от Избор на редактора