А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Млада румънка и бебето й бяха спасени от лекарите в МБАЛ Бургас

02.09.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Специалистите извършиха сложна двойна операция. Подобни случаи се срещат рядко в практиката, коментираха специалистите.

 

Млада румънка и бебето й бяха спасени от лекарите в МБАЛ Бургас23-годишната туристка от Румъния Ана Мария пристига на почивка в Бургас със семейството си в началото на август. Жената е бременна в началото на осмия месец. Няколко дни по-късно започва да повръща и има силни коремни болки. Първо лекарите решават, че причината е високо кръвно, но след няколко консилиума със специалисти от цялата страна се оказва, че причината е преплитане на червата.
Поставянето на диагнозата е усложнено и от факта, че жената говори само на румънски и е трудно да бъде разбрана. За да помага в комуникацията, спешно пристига почетния консул на Румъния в Бургас г-жа Евгения Попеску. Тя превежда на екипите, за да бъдат симптомите обяснени възможно най-точно.
„Единственият изход бе спешна операция, но преценихме, че бебето е все още незряло, за да се появи на бял свят. Близо седмица жената бе в реанимация, под постоянно наблюдение, за да спечелим време за бебето. Беше много трудно да се постъпи така, че изходът да бъде добър и за майката, и за детето“, обясни началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.
В операционната влиза смесен екип – гинеколози и хирурзи. Операцията е „2 в 1“ – секцио, за да се изроди бебето, и реконструкция на преплетените черва. С първата част се заема д-р Антонио Душепеев, а с втората – хирургът д-р Красимир Кенолов.
Това не е първият случай, в който лекарите в МБАЛ Бургас спасяват живота на майка и бебе от Румъния. На 14 август 2012 г. тук се ражда момиче, тежащо едва 740 грама. След три месеца е изписано живо и здраво, без последствия за здравето и занапред. Всяка година на тази дата семейството заедно с момиченцето идват в МБАЛ Бургас „на гости“. Тя се казва Антония, вече е на три години, и е кръстена на лекаря, който й помага да дойде на бял свят – д-р Антонио Душепеев.

 

още от Избор на редактора
още от Гинекология