А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Министерството на здравеопазването изтегля промените в Наредбата за медицинската експертиза

11.04.2018 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев.

 

Министерството на здравеопазването изтегля промените в Наредбата за медицинската експертизаМинистерството на здравеопазването изтегля промените в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за работа на органите на медицинската експертиза. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев (на снимката). Предложените за обществено обсъждане промени са свалени и от страницата на МЗ.
„Промените, които бяхме предложили, бяха направени от медицинската гилдия и от националните консултанти. Целта беше да се въведе справедливост, да се премахне субективизмът при определянето на медицинската експертиза, да бъде завишен контролът в този процес и да бъдат създадени условия за по-добър достъп на българските пациенти. След реакцията на национално представените организации обаче ние се отказваме от тези предложения и предложихме диалогът да продължи в Министерството на здравеопазването днес от 15 ч. Организациите приемат предложението, но за петък в 10 чака“, обясни министър Ананиев.
Той подчерта, че идеята на Министерството категорично не е била да бъдат ощетени българските пациенти, а напротив - да бъде повишена ефективността на разходване на средствата, с което биха били увеличени както обемът, така и качеството на предоставената медицинска експертиза. „Ще дам само един пример, макар че примерите са много. Ако един човек има много тежко заболяване, например силна форма на захарен диабет, която е придружена с проблеми в зрението или с ампутиране на крайник. Този човек, по сега действащата медицинска експертиза, може да получи по-малка пенсия, отколкото друг човек, който има N на брой увреждания, но с много ниска степен“, каза министър Ананиев. По думите му допълните усложнения на основното заболяване, по новата експертиза, щели да дадат достъп до всички използвани до този момент придобивки като безплатен транспорт, място за паркиране и т.н.
„Медицинската експертиза има за цел да се оцени степента на работоспособност на едно лице, което вече е констатирано, че е с увреждане и да му се предложи интеграция на трудовия пазар. Въвеждането на експертизата за работоспособността няма за цел да лиши хората с увреждания от придобити права и да се отнемат инвалидни пенсии. С този аргумент за протест се спекулира. Това не е било цел на концепцията ни, а по-скоро този немалък обществен ресурс, който се насочва към хората с увреждания, да бъде разпределян по-справедливо“, каза социалният министър Бисер Петков.
„Не се предвижда преосвидетелстване на хората с решения от ТЕЛК“, каза още министърът на труда и социалната политика. Той допълни, че размерът на социалната инвалидна пенсия е 140 лева, а добавката за чужда помощ е малко над 90 лева. Интеграционните добавки, които МТСП изплаща са според степента на увреждане, но максималният размер е 63,75 лв. Общо за интеграционните добавки Министерството отделя 150 млн. лева годишно. „Предстои да се намери решение за децата, които получават най-висока пенсия за над 90% увреждане, която е в размер на 900 лв., но след като навършат пълнолетие доходите им падат чувствително“, каза още министър Петков.
„По изрично указание на министър-председателя Бойко Борисов при проведена среща при него, на която присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и аз, решихме да прехвърлим проектите към Министерски съвет, чак когато имаме пълна подкрепа от всички засегнати страни“, обясни той.
Представители на Министерството на здравеопазването ще се срещнат с представители на организациите на и за хората с увреждания в петък. Преди това - в четвъртък, ще се проведе среща в социалното министерство, като от организациите се очаква да предложат начин, по който трябва да бъде реформирана системата.
По данни на НОИ около 500 000 души получават инвалидна пенсия. Министър Ананиев подчерта, че има пълна разбивка на решенията на ТЕЛК, но иска тя да бъде сверена с тази на организациите на хората с увреждания, за да се избегнат всякакви недоразумения.

 

още от Избор на редактора