А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Минимализирането на инструментариума в урологията

03.05.2017 / 16:14 - surgery.bg
 
 Facebook

бе сред основните теми по време на VIII-та среща по ендоурология, която се проведе в София.

 

Както вече ви съобщихме, на 24 и 25 април в хотел „Хилтън” специалисти от цялата страна и съседните ни държави се събраха за станалия вече традиция симпозиум.


Минимализирането на инструментариума в урологията


Сред участниците имаше и много чуждестранни гости. Сред тях беше и проф. Сарика от Турция, който е председател на Секцията по уролитиаза към Европейската асоциация по урология (EULIS) и председател на SEGUR; както и Хуан А. Галан, който е професор по урология в Клиника по Урология, Университетска болница Виналопо, Елхе, Испания.

Ето какво разказаха те пред „Здравен навигатор”:

Проф. Кемал Сарика: „Супер-мини PNL техниката изкарва фрагментите от бъбречния камък на момента”


Минимализирането на инструментариума в урологията


Проф. Сарика, представихте много интересна лекция. Разкажете ни повече за темата и конкретно за супер-мини PNL оперативна
та техника и предимствата от нея.

Това е техника, която ни помага изключително много да „отидем по-далеч” с процедурите, които ни се налага да извършваме; и да ги превърнем в по-малко инвазивни, но „удобни” и успешни за пациента. Супер-мини PNL е нова техника, разработена и представена от проф. Гуохуа Дзенг от Китай, както и от мен самия. Целта ни беше да създадем процедура, която да е минимално инвазивна. Основните предимства са активното напояване на цялата система с течност, а в същото време прилагането на активно изсмукване – както на течността, така и на фрагменти от разбития бъбречен камък. Това ни позволява да изкараме фрагментите много по-лесно и бързо – дори в същия момент, в който разбиваме камъка, без да оставяме и едно парче. Доскоро се налагаше първо да разбием камъка и да оставим фрагментите в тялото на пациента да излязат по естествен път или да ги вадим оперативно. Супер-мини PNL е съвременна техника и вярвам, че в бъдеще ще намери своето място във все повече клиники по света.

Вие сте един от основните участници, лектори и модератори по време на Осмия Симпозум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”. Бихте ли казал няколко думи за това какво Ви направи впечатление?

Чудесно събитие. Аз съм тук за пети път и мога да заяви, че всеки път организацията, до най-малките детайли, е отлична. Всеки път сме ставали, както и сега, свидетели на нови системи или техники, които се презентират по време на тези срещи. Искам да благодаря на проф. Салтиров, че включва в програмата и операции на живо, предавани от ВМА. За българските уролози и за колегите им от съседните страни, това събитие е чудесна възможност за обмяна на опит, защото на него винаги е имало дискусии относно нови и доказано успешни методи на лечение, които се разучават от аудиторията и след това се дискутират. Смятам, че участниците на събитието са късметлии да бъдат тук всяка година.

Проф. Х. А. Галан: „Мicro URS спестява много наранявания и рискове за пациента”


Минимализирането на инструментариума в урологията


Проф. Галан, разкажете ни повече за техниката, която представихте – micro URS
(микро уретероскопия).

Доста новаторска техника, която използва специализиран инструментариум за уретероскопия. Основно е предвидена за жени, страдащи от камъни в уретера. Аз лично съм прилагал техниката и на мъже, няколко пъти, при това с изненадващо добри резултати, дори по-добри от очакваното. Това, което използваме, са access sheath-ове от около 1,3 mm. С тях вкарваме изключително тънка, но и прецизна оптика, която е с дебелина от 0,9 mm, и фибролазер. Така правим стандартната вече процедура. Може да се каже, че micro URS е като стандартната уретероскопия, но с много, много по-тънки инструменти. Благодарение на това можем да подобрим резултатите, основно в посока усложнения след интервенцията. В повечето случай дори не се налага да оставяме double J стентове в тялото на пациента. Така избягваме възможността от усложнения. С новата техника и травмите по уретера са много по-малко.

Бихте ли ни казал няколко думи и за това какво Ви впечатли в самата среща на толкова много професионалисти от Вашата сфера, тук – в България – на този симпозиум, който се провежда за 8-ма поредна година?

За мен това е второ посещение тук. Преди години бях тук за 5-тия симпозиум. Организацията е перфектна, както преди, така и сега. Всичко се случва по идеален начин, а смятам, че операциите, предавани на живо в залата, са идеална добавка към научната програма. За тях трябва да отбележа, че се правеха перфектно, без усложнения, дори някои от приключваха преди предвидения им краен срок във времето. Бих казал, че всичко е на невероятно ниво.


Минимализирането на инструментариума в урологията


Още подробности и снимки от срещата можете да очаквате в
surgery.bg през следващите дни.


Снимки:
surgery.bg

 

още от Избор на редактора
още от Урология