А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Миниинвазивните методи навлизат все повече в гинекологичната хирургия

09.10.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това отчетоха от Специализираната АГ болница – СБАГАЛ „Проф. Д. Стаматов” във Варна.

 

Миниинвазивните методи навлизат все повече в гинекологичната хирургияПо думите на управителя на здравното заведение д-р Радослав Минков, лапароскопският метод се прилага при всяка трета пациентка, която се лекува от гинекологични проблеми. Въпреки, че той не е панацея се прилага при все повече гинекологични интервенции, отчитат от болницата, предаде Moreto.net.
Лапароскопският метод има редица предимства и в развитите страни е рутинен от повече от две десетилетия. Той е уникален не само за хирурзите, но и за пациентките. Операциите се извършват при минимален разрез, възстановяването е изключително бързо и безболезнено, като оперираната още на другия ден може да се движи свободно и без проблеми.
Специалистите в АГ-болница вече имат достатъчно натрупан опит в заместването чрез новия подход дори и на големи коремни операции, при които се налага изваждането на част или на всички детеродни органи на пациентките поради различни гинекологични заболявания, каза д-р Минков. Той потвърди щадящия елемент от лапароскопските операции. Ако намесата е минала без сериозни проблеми, пациентката лежи в реанимацията само няколко часа до отминаване действието на упойката и може да бъде изписана от болницата още на следващия ден.
Д-р Минков обясни още, че за да се правят такива операции, както е в развитите страни, освен опитни лекари, е необходима и достатъчно добра техника.

 

още от Избор на редактора
още от Гинекология