А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

VIII-ми Международен годишен симпозиум на БОТА

20.05.2016 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Се проведе от 12 до 14 май, к.к. Златни пясъци. Повече за събитието ще имате възможност да прочетете и през следващата седмица.

 

VIII-ми Международен годишен симпозиум на БОТАБългарската ортопедиична и травматологична асоциация (БОТА), с председател проф. Андрей Йотов, инициира провеждането на Международен годишен симпозиум под мотото „За по-добри резултати в костно-ставната хирургия”. Събитието се организира съвместно с EFORT FORA.

По време на научната проява, която се проведе край Варна, участниците се спряха най-вече върху проблемите на усложнената артропластична хирургия – тазобедрена, колянна, глезенна, раменна, лакътна.

В симпозиума участваха и известни гост-лектори, които представиха последните постижения и методики в диагностиката и лечението на проблемното и усложнено ендопротезиране.

Проф. Аспарухов, председател на Организационния комитет на събитието

VIII-ми Международен годишен симпозиум на БОТА

Проф. Аспарухов, проведохте пореден успешен форум. Разкажете повече за събитието.

Темата, която подбрахме е много интересна, тъй като непрекъснато се увеличава броят на пациентите, при които се налага да бъде извършено ендопротезиране – като на коляно, така и тазобедрено ендопротезиране. Естествено е в процеса на работа да възникват и проблеми с тези операции. Неслучайно, едно от усилията към които са насочени производителите на протезите е как да бъде елиминиран автоимунният процес, който се стреми да елиминира ставата. Целта е да бъдат създадени качествени продукти, които да намалят износването.

Тоест, темата която подбрахме – проблемно ендопротезиране, се оказа много удачна. Както видяхте на събитието присъстваха много известни специалисти от Европа, Израел и пр. Радвам се, че участието беше добро и имаше голяма активност от страна на българските ни колеги, които се включваха в дискусиите.

Споменахте, че имахте доста интересни лектори от чужбина.

Да, бих могъл да кажа например, че гръцката школа бе представена много добре. Те са с едни много добри позиции в Европа в тази област. Някои от гост-лекторите ни са водещи специалисти в Европейската асоциация, като тук присъства и главният секретар на организацията – проф. Андерсен.

Специалистите, които дойдоха от чужбина на събитието бяха поканени неслучайно, защото ние от тях можем да научим много от проблематиката в тази област. Известни са трудностите у нас в областта на здравеопазването, липсата на достатъчно финансиране и пр.; всичко това не може да даде свобода. Държавата би трябвало да бъде по-активна и отговорна в това отношение.

Какво пожелание бихте отправили към колегите си и участниците в събитието.

На моите колеги пожелавам да бъдат упорити, да се трудят, защото без усилия нищо не се постига. Пожелавам им също да са по-активни както в българския, така и в европейския научен живот. Те имат към днешна дата големи възможности да пътуват извън страната, да получават повече информация в интернет и пр.

VIII-ми Международен годишен симпозиум на БОТА

.

VIII-ми Международен годишен симпозиум на БОТА

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Ортопедия