А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Пети международен курс по чернодробна хирургия

23.10.2013 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Ще се проведе от 24 до 26 октомври в хотел „Шератон”, София. Следдипломният учебен курс се организира от ВМА и Българската асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози.

 

Пети международен курс по чернодробна хирургияОсновната тема на курса са най-новите мултидисциплинарни подходи в областта на жлъчно-чернодробната и панкреатична хирургия и трансплантологията. По време на двудневната учебна програма лекции ще изнесат проф. Николаус Лигидакис, проф. Иринел Попеску, проф. Оливие Собран, проф. Емилио Висенте, проф. Яман Токай, доц. Крум Кацаров – зам.-началник на ВМА и началник на Клиниката по гастроентерология и хепатология, проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА и др.


Учебният курс ще бъде съпътстван и от живи демонстрации на хирургични интервенции върху черния дроб и панкреаса, извършени от екипите на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия и Клиниката по гастроентерология и хепатология към ВМА, които ще бъдат предавани на живо от болницата в конгресните зали. В операциите ще участват и чуждестранни гости като проф. Оливие Собран, който ще извърши чернодробна резекция по лапароскопски път.


Успоредно с провеждането на форума Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА чества 10 години от създаването си. За този период за извършени над 9112 операции, от които 76% са с голяма и много голяма сложност. Извършени са над 300 резекции на панкреас и над 700 на черен дроб. От 2007 г. екипът на проф. Владов е извършил 32 трансплантации на черен дроб, от които 30 от трупен донор и две от жив. Извършените трансплантации са с 15,6 % смъртност при средна за Европа до 25%.

 

още от Избор на редактора
още от Гастроентерология