А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Нов метод дава надежда на пациенти с макулна дегенерация

01.03.2017 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Той се прилага от доц. д-р Иван Танев от Катедрата по офталмология на МУ-София.

 

Нов метод дава надежда на пациенти с макулна дегенерацияПо принцип заболяването се счита за нелечимо, като загубеното зрение не може да се върне и обикновено усилията на лекарите са насочени към забавяне на неговото развитие.

Новият метод, който в България е въведен от доц. д-р Иван Танев (на снимката) от Катедрата по офталмология на МУ-София, води до подобряване на състоянието на пациентите и то до степен, че те могат да се обслужват сами и да водят нормален начин на живот.

Методът е хирургичен и представлява имплантиране в окото на „лупа“, която разширява зрителното поле. Тъмните петна не изчезват, но стават по-малко забележими, защото увеличението на светлата част е близо 2 пъти, или до 10 диоптъра плюс. Имплантът е изобретен от известния офталмохирург проф. Габор Шариот, който няколко пъти гостува в България и извършва съвместни операции с наши лекари. Самият той нарича имланта си „лупа в окото“.

Методът е приложен на 11 пациенти в България, от които трима мъже и осем жени, засегнати двустранно от заболяването, каза доц. Иван Танев, който оглавява Трето очно отделение в Клиниката по очни болести на УМБАЛАлександровска“.

Подложено на операция е окото, което се избира чрез предварителни тестове. Резултатите от операциите са проследявани година и половина и са представени в изследване „Нова възможност за зрителна рехабилитация „за близо“ при макулна дегенерация“ на последния научен форум на офталмологичната общност в страната. Проучването показва, че след операцията пациентите виждат на близо много по-добре и могат да посочат повече символи на по-ниските редове на зрителната таблица.

 

още от Новини от деня
още от Офталмология