А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Месец на борбата с рака на белия дроб

24.11.2016 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Защо случаите на коварното заболяване зачестяват?

 

Месец на борбата с рака на белия дробПресконференция на тази тема ще се проведе днес по инициатива на Национална пациентска организация. В нея ще вземат участие доц. д-р Жасмина Михайлова, д.м.н., специалист по медицинска онкология, началник на Клиника по медицинска онкология, ВМА; д-р Христо Йорданов, д.м., специалист пневмология и фтизиатрия, началник на Отделение по интервенционална пулмология и бронхология към ВМА; доц. д-р Анна Михова, д.м., бивш Национален консултант по патология и д-р Станимир Хасърджиев, Председател на Национална пациентска организация.

В месеца за солидарност към борбата с рака на белия дроб, медицинските специалисти обединяват усилията си да увеличат познанията на обществото за това коварно заболяване, което се среща сред все по-млади хора и всяка година увеличава жертвите си.

Участниците в пресконференцията ще коментират статистиките за Европа и България, като ще обърнат специално внимание върху митовете за това заболяване, свързвано доскоро само с тютюнопушенето. Във фокуса на дискусията ще бъдат и причините за късното диагностициране на заболяването: ще бъдат посочени симптомите, за които всеки трябва да следи, както и рисковите фактори и възможностите за лечение, които дават шанс за живот на засегнатите от рака на белия дроб. Ще бъде поставен акцент върху важността на точния и категоричен резултат от хистологичното изследване като определящ по-нататъшния подход за лечение на пациента.

Специално внимание ще бъде обърнато на все по-важната роля на персонализираната медицина, която дава нов поглед върху заболяванията чрез възможността за лечение чрез назначаването на точната терапия за конкретния индивид.

Национална пациентска организация ще представи и идеята за новия си проект „Недребноклетъчен карцином на бял дроб” и ще очертае предстоящите инициативи и активности към пациентите с това заболяване.

 

още от Новини от деня
още от Онкология