А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

„Медицинска Техника Инженеринг”

19.06.2014 / 15:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Представи върхови технологии по време на конгреса по гастроентерология.

 

„Медицинска Техника Инженеринг”Медицинска Техника Инженеринг” направи подобаващо представяне по време на Юбилейния 12-ти конгрес на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, състоял се от 12 до 14 юни в НДК, София.

За пореден път от компанията представиха върхови технологии, насочени към специалистите в областта на гастроентерологията.
„Един от акцентите през тази година, който представихме по време на специализираното изложение, в рамките на националния конгрес по гастроентерология, беше гастроентерологичната работна станция на фирма Erbe, Германия. С такава разполагат и работят от около година в оглавяваната от доц. д-р Крум Кацаров Клиника по гастроентерология във ВМА-София”, сподели пред нас инж. Димитър Конов, прокурист на „Медицинска Техника Инженеринг”.
Станцията представлява комбинация от няколко апарата, които се използват в гастроентерологията. В случая става въпрос за електронож в комбинация с воден деструктор, аргон-плазмен коагулатор и аспирационна помпа.
Аргон-плазменият коагулатор на фирма Erbe не е толкова голяма новина, но той има сериозно приложение в областта на гастроентерологията. Новото по-скоро е водният деструктор, който освен в гастроентерологията има сериозно приложение и при чернодробни резекции, уточниха от „Медицинска Техника Инженеринг”.
„Нещо ново, което се появи преди около две години в световен мащаб на пазара, е т. нар. хибриден нож. Това е един флексибилен инструмент, който се въвежда в гастроинтестиналния тракт на пациента през инструменталния канала на флексибилния ендоскоп (гастроскоп или колоноскоп). Той обединява в себе си четири функции – маркиране на мукозната лезия, елевация на лезията посредством физиологичен разтвор, резекция и след това – коагулация. Всичко това се извършва с един инструмент, което дава възможност процедурата да бъде извършена по-бързо, по-безболезнено, а вероятността за евентуална перфорация в случая е сведена до минимум. Отделно електроножът има възможност да работи със специализирани работни програми – ENDOCUT I и ENDOCUT Q, които са насочени целево за гастроентерологията”, допълни инж. Конов.
„Медицинска Техника Инженеринг”
От компанията демонстрираха също така апарат за еластография; един уникален метод на фирма Siemens, даващ възможност за избягване на голямото количество биопсии, които се извършват при заболяване на черния дроб. Методът позволява обективно – количествено и качествено, да се дефинират областите, където има съмнения за малигнени заболявания. „Естествено, златният стандарт на биопсията си остава, но се ограничава многократно инвазивността и неприятното усещане за пациента”, обясниха от „Медицинска Техника Инженеринг”.
Акцент бе поставен и върху уникалния апарат за инвазивна радиология. Като цяло, апаратът представлява монитор с размери на 17-инчов телевизор, с тегло 4,5 кг и безжична връзка с трансдюсерите, с които могат да се извършват както биопсии, така и оперативни интервенции. Трансдюсерът представлява устройство без кабел, с радиовръзка с апарата и от него може да се управлява самият ехограф. Може да се работи в стерилна среда, а може и да се дезинфекцира и стерилизира въпросният трансдюсер.
Снимка: Surgery

 

още от Новини от деня
още от Гастроентерология