А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Мастектомията често налага реконструкция

21.09.2012 / 16:19 - surgery.bg
 
 Facebook

Процедурата може да се приложи както при частично, така и при цялостно отстранена гърда.

 

Мастектомията често налага реконструкцияПластичната хирургия идва на помощ и след някои тежки операции. След мастектомия например често се налага отстранената частично или цялостно гърда да бъде възстановена. Реконструкцията на гърдата спомага за постигане на относително естествен външен вид на бюста.

Обикновено реконструкцията на гърдата включва няколко процедури, които се извършват последователно на етапи. Тя може да протече едновременно с мастектомията или да се отложи до пълното възстановяване на пациента след мастектомията и другите допълнителни курсове на лечение.

Процедурата се прилага и когато е отстранена само едната гърда. В този случай за подобряване симетрията между двете гърди като размер и се препоръчват допълнителни процедури като повдигане, намаляване или уголемяване на гърдите.

По принцип при реконструкцията на гърдата се ползват няколко вида техники, които възстановяват формата, външния вид и големината на гърдата. Това може да е тъканно разширяване, при което здравата кожа се издърпва до покриване на импланта. Прилага се също т. нар. ламбо техника, при която се използва собствен мускул, мазнина и кожа, за да се създаде гърдата. Има вариант оперативно да се постави имплант или да де направи присаждане.

Самите разрези (от мастектомията или от самата реконструкция) обаче остават забележими.

 

още от Новини от деня
още от Пластична