А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Липсващият медикамент за лечение на ХИВ ще е наличен днес

09.05.2018 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това обявиха от Министерството на здравеопазването.

 

Във връзка с липсата на лекарствен продукт за лечение на ХИВ-позитивни пациенти в Отделението по придобита имунна недостатъчност (ОПИН) в Инфекциозна болница „Проф. Иван Киров“, Министерството на здравеопазването гарантира непрекъснатостта на лекарствената терапия за пациентите с ХИВ. Това заявяват от здравното ведомство във връзка със сигнал от пациентска организация за липса на медикамент за ХИВ.

Още на 3 май от лечебното заведение са сигнализирали МЗ за недостиг на лекарствения продукт и със свое писмо са поискали отваряне на оперативния резерв на Глобалния фонд. От лечебното заведение посочват, че като аналог на медикамента може да се изписва комбинация от две лекарства, налични в резерва на МЗ. Смяната на терапевтичната схема е съгласно „Методическото указание за антиретровирусно лечение и мониторинг на възрастни лица с ХИВ инфекция“, като същото е съобразено с „Европейското ръководство за лечение на възрастни, инфектирани с ХИВ“, информират от Министерството.

МЗ и медицинските специалисти в тази област са категорични, че с приложението на лекарствата от резерва по никакъв начин не се компрометират лечението на пациентите и очакваният терапевтичен ефект, заявяват още от там.

Ведомството информира още, че пристъпва към сключване на договор за закупуване на липсващия медикамент. По уверение на доставчика лекарственият продукт ще бъде наличен в болничната аптека в рамките на днешния ден. Количествата по договора ще обезпечат потребността от медикамента до финализиране на обжалваната процедура.

До недостига на медикамента се стигна след обжалване пред КЗК на процедура за доставка на лекарствени продукти за лечението на пациенти с ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства. Към момента Комисията не се е произнесла по жалбите.

 

още от Избор на редактора