А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Лекарският съюз трябва да заеме своето достойно място като авторитетна организация

14.06.2018 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това каза новият председател на БЛС д-р Иван Маджаров.

 

Лекарският съюз трябва да заеме своето достойно място като авторитетна организацияСъсловната организация на лекарите трябва да взима отношение по всички проблемни въпроси на здравеопазването в България и в същото време да защитава интересите на своите членове, като ежедневно следи проблемите им и им оказва помощ. Това каза новият председател на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНР. По-думите му само когато лекарите бъдат уважавани, тогава и пациентите ще бъдат доволни.

Новият председател на БЛС каза, че съюзът ще настоява за повече средства, които да се отделят за медицинска дейност. „Четири милиарда годишно разпределя НЗОК. От тях само половината отива за медицинска дейност. Трябва да знаем, че богатството на държавата откъм медицински кадри се финансира с медицинска дейност. Останалите отиват за лекарствени средства, в което няма лошо, но в последните години сме свидетели на ежегодно завишаване на средствата за медикаменти, а в същото време има драстични ограничения във финансирането на дейността“, каза д-р Маджаров.

По думите му методиката за оценяване на медицинския труд, изготвена от съюза, е предоставена на всички институции, но все още липсва оценка за финансово въздействие.

По отношение на Националната здравна карта и притеснението на болничните директори от допълнителните анекси, които трябва да подпишат в договорите си с НЗОК след обнародването на картата, д-р Маджаров посочи, че притеснението им има основание.

„Ако с новата здравна карта и с новите анекси подпишат по-малък брой легла, няма да могат да усвоят бюджетите, които им се дават. В също време имаме уверението от Министерството, че определените лимити няма да бъдат намалявани. Ще направя всичко възможно Националната здравна карта да се използва за бъдещо планиране. Там където е необходимо - да се разкриват нови лечебни заведения или да не се допускат, когато има пренасищане, но не би трябвало да се използва за съществуващи лечебни заведения и рестрикции срещу тях“, каза д-р Маджаров.

Той допълни, че БЛС би атакувал методиката, по която е направена Националната здравна карта, но това може да стане само в Националната комисия по създаването й, а не пред съда.

Д-р Маджаров припомни и, че вече е подкрепил декларацията на колектива на ИСУЛ в защита на лекарката от спешния УНГ кабинет в болницата, която беше обвинена, че е поискала пари от пациент за преглед, тъй като случаят не е бил спешен, а неотложен.

„Тя не носи вина, че когато случаят не е спешен, а неотложен, трябва да насочи пациента към касата на болницата. Обществото трябва да прави разлика между спешните и неотложни случаи. Неотложните са една огромна част от дейността на кабинетите в спешните отделения, които никой не финансира. Когато пациентът не влезе за лечение в болницата, НЗОК не плаща за това, а когато не е спешен, Министерството по методиката също не плаща за този преглед. Обществото трябва да знае, че тези неща няма да се финансират“, каза д-р Маджаров. Той допълни, че преценката не се прави субективно от лекарите, а на базата на медицинските стандарти на СЗО.

 

още от Избор на редактора