А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Лекари разделиха сиамски близнаци, родени с обща глава

05.08.2019 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Интервенцията бе извършена от унгарски хирурзи.

 

Бангладешки близнаци, родeни с обща глава, са разделени от унгарски хирурзи. Операцията за разделяне на черепите и мозъците им продължила 30 часа, предаде АФП.

Тригодишните близнаци страдат от рядко ембриологично разстройство, засягащо приблизително едно на всеки 5 до 6 милиона раждания.

Те са „стабилни след окончателното разделяне“, заявява Андрас Цокай, неврохирург от Фондацията за помощ на беззащитни хора (ADPF), която организира 35-членния унгарски хирургически екип. След разделянето в Комбинираната военна болница в Дака екипът на Цокай започна да покрива обработваната област с меки тъкани, генерирани от процес на разширяване на тъканите, проведен в Унгария.

Преди да бъде извършена операцията е дадена прогноза, че вероятността децата да оцелеят е 50%. Според ADPF, само шепа операции за разделяне на т.нар. сиамски близнаци, са били успешни.

През 2012 г. е създадена Унгарската благотворителна организация от Цокай и пластичния хирург Гергели Патаки, за да осигури безплатна операция на бедните хора в Унгария и в чужбина.

През първата фаза на операция в Бангладеш миналата година общите кръвоносни съдове на мозъка на близнаците бяха отделени при 14-часова операция. След това във втората шестмесечна фаза, която започва през януари, децата се преместват в Будапеща, където лекарите въвеждат имплантационна система за разширяване на скалпа и меките тъкани в главите им.

Проведени са над 40 интервенции от областта на пластичната хирургия за запълване на разширителите, смяна на превръзките и за извършване на лазерно и регенеративно лечение на обработваните области. ADPF неврохирурзите и пластичните хирурзи, поддържани от анестезиолози, рентгенолози и педиатри, са използвали също и иновативен софтуер за 3D анимация, за да картографират двата мозъка.

 

още от Избор на редактора
още от Неврохирургия
още от Пластична