А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Лекари от „Пирогов” извършиха иновативна безкръвна сърдечна операция в будно състояние на пациента

04.01.2016 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Пациентът е напълно възстановен и е изписан от болницата на втория следоперативен ден.

 

Лекари от „Пирогов” извършиха иновативна безкръвна сърдечна операция в будно състояние на пациентаСърдечна операция в будно състояние може да звучи плашещо, но е възможна. Няколко дни преди Коледа, лекари от УМБАЛСМН. И. Пирогов“ извършиха мини-инвазивна („безкръвна“) сърдечна операция на 72-годишен пациент в будно състояние. Пациентът е напълно възстановен и е изписан от болницата на втория следоперативен ден.

„Имахме пациент на 72 години с тежка хронична сърдечна недостатъчност и редица придружаващи заболявания, включително и онкологично заболяване. В продължение на месеци го лекувахме от рецидивен перикарден излив (събиране на течност около сърцето). Когато възможностите на медикаментозната терапия се изчерпаха се консултирахме с хирурзите, защото имаше опасност от сърдечна тампонада, спиране на сърцето и дори смърт“, разказаха проф. д-р Мария Миланова и д-р Аделина Пенева от Клиниката по кардиология.

Торакалните хирурзи вземат решение да направят малък отвор в перикарда (тънка мембрана обвиваща сърцето) и отстранят насъбралата се течност. Операцията е извършена от екип, ръководен от д-р Десислав Врачански (на снимката).

„Това е относително „малка“ операция, която обаче крие много опасности и изисква отлична координация и прецизност не само на хирурга, но и от страна на целия екип”, сподели хирургът.

Операцията е продължила 60 минути, извършена е по мини-инвазивна технология („безкръвно“) - през 3 малки разреза между ребрата, с размери от 3 до 5 мм. се въвеждат хирургични инструменти и оптична система. Три часа след операцията пациентът е можел да приема течности и да се храни, а на следващия ден е провеждал рехабилитация и разходки. Следоперативната болка е била контролирана чрез епидурален катетър в продължение на 18 часа, след което – с перорални аналгетици. На втория ден след операцията пациентът се е прибрал в къщи в добро общо състояние, без оплаквания и без ограничения в диетата или двигателния режим. На операцията са асистирали д-р Мартин Младенов, проф. Червеняков и операционната сестра Йорданка Лаковска.

„Обикновено подобни операции се извършват под обща анестезия. В този случай пациентът страдаше от онкологично заболяване, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, преживян миокарден инфаркт, полиневропатия, инсулинозависим захарен диабет и сърдечна недостатъчност и рискът от обща анестезия беше много висок. Заедно с хирурзите решихме да приложим алтернативен подход“, споделят водещите анестезиолози д-р Ивайло Серкеджиев и д-р Силвия Косева. Обезболяването се постигна чрез въвеждане на тънък катетър в епидуралното пространство на гръбначния стълб, през който се инжектира анестетик. Така цялата област на гръдния кош е напълно безчувствена, пациентът е буден, не усеща никаква болка и дори може да говори, докато хирурзите работят върху биещото му сърце. При традиционните операции, в трахеята се въвежда тръба, пациентите са в дълбока анестезия, а жизнените функции се контролират от машина. Техниката на повърхностна седация има предимства пред традиционната анестезия: по-физиологична е, времето за възстановяване е по-кратко, липсват рисковете, свързани с общата анестезия. Опасност крие предозирането на анестетика, защото пациентът може да спре да диша. Това изисква много прецизно дозиране и мониториране по време на операцията.

Проф. д-р Александър Червеняков – началник на Секцията по Хирургия и на Клиниката по Гръдна хирургия при УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов” поздрави екипа си за успеха и отбеляза, че подобни операции се правят само в ограничен брой специализирани клиники по света. „За България това е уникален опит и изключително важна стъпка напред за кардио-торакалната хирургия у нас, защото наша цел е да осигурим на пациентите си не само качествено и високотехнологично лечение, но също така - сигурност и комфорт. Вярвам, че прилагането на тези две установени техники – мини-инвазивна хирургия и епидурална анестезия, може да се превърне от иновативен в рутинен подход при внимателно подбрани пациенти”, каза още проф. Червеняков.

Лекари от „Пирогов” извършиха иновативна безкръвна сърдечна операция в будно състояние на пациента

Фенестрация на перикарда е сърдечна операция, която има за цел да се създаде фистула или „прозорец“ свързващ перикардното пространство с плевралната кухина. Този „прозорец“ позволява на перикардния излив да се дренира в гръдната кухина, където наличието на течност не е толкова опасно. Ако перикардния излив не се отстрани, това може да доведе до сърдечна тампонада и спиране на сърцето.

 

още от Избор на редактора
още от Сърдечна