А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Лекари от ВМА летяха до Русе с хеликоптер -

05.02.2015 / 19:09 - surgery.bg
 
 Facebook

Спасиха живота на млада жена.

 

Лекари от ВМА летяха до Русе с хеликоптер -Жена от Русе бе спасена благодарение на първа по рода си акция, организирана от местната болница. Лекари от Военномедицинска академия в София летяха с хеликоптер до крайдунавския град, за да извършат животоспасяваща операция на място, тъй като пациентката не подлежи на транспортиране, предаде БГНЕС.
33-годишната жена е постъпила в хирургичното отделение в Русе в тежко състояние и с опасност за живота. Преди шест месеца тя е родила второто си дете, след което е диагностицирана с много рядък атипичен тумор на черния дроб.
„Туморът бе разположен в един от по-трудно достъпните сегменти, с ерозия на голям кръвоносен съд. Жената бе в хеморагичен шок, който не може да бъде овладян консервативно”, обясни началникът на хирургията д-р Симеон Симеонов.
Потърсена е била консултация със специалисти от Военномедицинска академия-София и по-специално с проф. Никола Владов (на снимката), водещ хирург по жлъчно-чернодробна хирургия.
„Поне от времето, в което аз съм в тази болница, такъв случай не сме имали. Оперирали сме други случаи на черния дроб и друг вид чернодробни операции, но тук проблемът беше кървенето от големи магистрални съдове и най-вече възрастта на жената. Проф. Владов беше на мнение, че русенската болница има капацитета като специалисти и материална част да се справи с този случай и затова беше решено да се прибегне към по-редкия вариант - да дойде екип и пациентката да бъде оперирана тук”, обясни д-р Симеонов.
Веднага е бил организиран транспорт от София с хеликоптер на Центъра за спешна медицинска помощ, който е долетял в Русе вечерта. Тежката операция е продължила близо 3 часа. Подобно нещо се прави за първи път в Русе, като за синхрона на лекарите е помогнала и телемедицината.

 

още от Новини от деня
още от Гастроентерология
още от Онкология