А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Лекари от Бургаската многопрофилна болница възстановиха лицето на пациент с множество счупвания със сложна интервенция

09.12.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Операцията е направена миналия петък, а мъжът вече е извън опасност.

 

Лекари от Бургаската многопрофилна болница възстановиха лицето на пациент с множество счупвания със сложна интервенцияТой е настанен в Отделението по неврохирургия. С титаниеви импланти и пластини напълно е възстановен черепът, лицевите кости и очните кухини.
Оперираният е 48-годишен мъж, паднал от високо. При удара счупил над 10 кости на черепа, лицето и очните орбити, които хлътнали навътре. Приет е в болницата на 27 ноември и е опериран по спешност от неврохирурзите – за да извадят попадналите в мозъка костици и кръвни съсиреци.
„Ситуацията беше много тежка, защото още при първата операция имаше опасност мъжът да ослепее, тъй като бе счупена и костта зад окото, която едва не засегна зрителния нерв“, коментира началникът на Отделението по неврохирургия д-р Николай Недев.
Близо седмица за пациента се грижи Отделението по реанимация, защото има опасност за живота му. Но благодарение на усилията на целия екип той оцелява и вече може да се подложи на втора операция за реконструкция на черепа. Счупените кости са заместени с решетка и пластини от титан, който е биосъвместим материал и от години се използва в хирургията. Възстановена е формата на лицето и челото. Разрезите са направени високо в окосмената част на главата и няма да останат белези, обясни неврохирургът д-р Димитър Добрев, лекуващ лекар на пациента.
Операцията спада към класа на атравматичните черепно-лицеви пластики. В МБАЛ Бургас те се правят често, но тази се отличава по своята сложност заради множеството счупвания и тежкото състояние на пациента. В екипите, които са извършили и двете операции, участват д-р Николай Недев, д-р Любомир Томов, д-р Димитър Добрев (неврохирурзи), д-р Даниел Петков (началник отделение УНГ), д-р Даниела Люцканова и д-р Здравка Инджова (отделение по реанимация).

 

още от Избор на редактора
още от Неврохирургия