А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Поне 1000 легла за палеативни грижи за онкоболните

22.02.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Ще бъдат разкрити в лечебните заведения тази година. Мярката се залага с промени в наредба на здравното министерство.

 

Поне 1000 легла за палеативни грижи за онкоболнитеВключва се задължение болниците да осигуряват комплексно лечение на българите с рак - от поставянето на диагнозата и старта на терапията,м до последната помощ, ако те издъхват.

В момента у нас има едва около 100 такива легла, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, цитиран от „Труд”. Над 18 000 българи умират от рак всяка година. Проблемът с липсата на специализирани звена за гаснещите пациенти е голям, а ако близките им нямат финансовата възможност за частен хоспис, болните издъхват по болезнен и ненормален начин за медицината на XXI век. Затова разкриването на легла за палеативни грижи е много важна стъпка, коментираха лекари.

„Всъщност 6000 легла ще бъдат осигурени в различни лечебни заведения, които ще са за палеативните грижи, за продължителното лечение след преживян инфаркт, инсулт, тежки хирургични и ортопедични операции. Т.е. възможно е леглата за терминално болните да се окажат и повече от 1000”, допълни д-р Шарков.

 

още от Избор на редактора
още от Онкология