А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Когато индикацията е правилна и направиш добра операция, тогава ще имаш и добър резултат!

02.06.2016 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това коментира проф. Вердонк.

 

Когато индикацията е правилна и направиш добра операция, тогава ще имаш и добър резултат!Проф. Вердонк, вие сте всепризнат лидер в лечението на заболявания на коляното. Между другото българските ви колеги са особено щастливи и поласкани да ви видят в България.

Миналата седмица се проведе 17 европейски конгрес по артроскопия и спортна медицина, днес сте във Варна. На базата на многогодишния си лечебен и изследователски опит, кое е основното, което споделихте с ортопедите в Барселона и Варна?

Срещата в Барселона беше много успешна, имаше над четири хиляди участника от цял свят, разбира се преобладаващото присъствие беше на специалисти от Европа.

Както там, така и тук говорих за коляното като орган. Разбира се ,имаше и други теми във фокуса, но това бе основното! Днес разглеждаме коляното като сбор от елементи: менискус, връзки, костни елементи,хрущял и всичко това събрано заедно дава една обща картина. Не е само въпрос да стабилизираме връзките, но трябва и да фиксираме менискуса, да излекуваме хрущяла. Основна задача е да възстановим правилната анатомична позиция на всички тези части и по този начин да върнем пациента към нормалния начин на живот. Не винаги това е направено правилно и ние трябва да го коригираме

Какъв е профила на пациентите, които биха имали най-голяма и несъмнена полза от поставянето на изкуствен менискус?

Когато започнах да практикувам хирургия и в частност ортопедия, моят учител ми каза: В хирургията е важна индикацията; когато индикацията е правилна и направиш добра операция, тогава ще имаш и добър резултат! Ако нямаш добра индикация, тогава няма да имаш добър резултат, дори и да направиш добра операция! Това е важно да се знае, когато пред теб е пациента, никое коляно не е същото като другите, същото важи и за менискуса. Лечението винаги е индивидуално.

Кагато лекувате менискуса, защото той е увреден, общоприетото правилото, въз основа на клинични доказателства в резултат на дългогодишен опит и изследвания е следното: след като се направи резекция на менискуса, ако коляното е стабилно и добре фиксирано, може да се подходи оперативно за отстраняването му или част от него, но при активни млади пациенти, които искат да продължат активния си начин на живот наложително е да се сложи изкуствен менискус.

Когато индикацията е правилна и направиш добра операция, тогава ще имаш и добър резултат!

В последната една година доц. Антони Георгиев извърши няколко успешни операции с поставяне на изкуствен менискус в болница Софиямед. Днес пациентите са активни, дори се връщат към спортни занимания.Каква щеше да бъде прогнозата за тези пациенти, ако не бяха се подложили на тази операция?

Принципно това е много добра индикация, - млади пациенти с хронична болка, което значи поне шест месеца след минискектомия?? Когато увредения менискус се смени с изкуствения менискус тези пациенти се освобождават и от болката, като новия менискус би издържал до края на живота им, разбира се, ако няма последващи наранявания и контузии.

Как да се отнасяме към високите ( нови) технологии в медицината - обикновено те са по-скъпи; лекарите са консервативни, а всеки пациент търси най-доброто решение за своя здравословен проблем веднага?

Въпросът е кое е новото! Поставянето на изкуствен менискус с изкуствен се прави деситилетия. През 1986 в Германия се направи първата операция за смяна на менискус и поставяне на графт, което означава тридесет години преди сегашния момент. Това е дългогодишен опит и концепцията не е нова. Ако в момента добавите съвремените технологии, какъвто несъмнено е Актифит, нормално е, че продуктът струва повече, но разбираемо, че новите продукти и техники се развиват като инженеринг и технологии и това не е евтино, но пък е доказано че работи. При подходящи индикации би трябвало да се използва от хирурзите с увереност.

Какво бихте посъветвали българските пациенти, нуждаещи се от високотехнологични продукти - да търсят български специалисти, или да се възползват от възможностите в Европа- например клиниката в Гент, където броя пациенти е голям и съществува богат опит?

С наличието на толкова много методи и възможности за обучение, които дискутираме и тук във Варна, постиженията на науката стават достъпни и аз се радвам, че сме в близък контакт с колегите тук. Сигурен съм , че хирургията в Белгия, Франция или България е на едно и също ниво, защото обучението е достъпно и аз сам сигурен, че ситуацията в Западна и Източна Европа не е различна.

Имате чудесни лекари-Вие споменахте доц. Георгиев, пък и други колеги с които сме често в професионален контакт;в България имате отлични рехабилитатори.

Трябва да имате доверие на вашите лекари и това е начинът по който медицината работи!

Нека българските колеги бъдат в крак с новите технологии, следват препоръките на своите учители и непрекъснато работят върху самоусъвършенстването!

Снимка: Здравен навигатор

 

още от Интервюта
още от Ортопедия