А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Касата плаща по три пъти за остър болен и няма представа как да спре процеса

09.02.2018 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това става ясно от думите на управителя на фонда проф. Камен Плочев пред надзорниците.

 

Касата плаща по три пъти за остър болен и няма представа как да спре процеса„Трябва да Ви кажа, че резултатът аз го намирам за ужасен. Ще ви обясня защо. Не хроничните, острите заболявания, остро болните се лекуват, плащаме по три пъти за остър болен. Отива в едната болница, там я му поставят диагнозата, я не и му взимат пътеката. Отива в следващата по-голяма болница, там или умишлено не провеждат лечението като хората, за да могат да го завъртят два – три пъти по пътека, или пък го препращат, ако е тежък случаят, в софийска болница и така един и същи болен ние го плащаме“, коментира проф. Плочев.
Думите му са в отговор на въпрос от представителя на АИКБ в надзора Боян Бойчев, който при разглеждането на отчета на касата за здравноосигурителните плащания за 2017 г. пита доколко разходите са били ефективни и какъв е резултатът от тях.
„Резултатът, искам да ви кажа, от медицинска гледна точка аз го считам за изключително неблагоприятен и съм длъжен да го призная пред Вас. За съжаление, не мога да Ви кажа как да спрем този процес. Това е истината“, допълва управителят на НЗОК.
Според зам.-здравния министър и председател на Надзорния съвет Жени Начева проблемът има двупосочно решение. „Едната посока е правилата и процедурите, които ще определим за работа на изпълнителите на медицинска помощ през настоящата година и сме започнали да мислим по този въпрос, както във връзка с текстове в рамковия договор, така и с допълнителни изисквания към лечебните заведения, които ще сключат договор с касата през 2018 г.“, информира тя надзорниците, като допълва, че те ще бъдат запознати с подробностите при гледането на проекта на НРД.
„Другото направление е намиране на по-ефективни механизми за реализиране на контролната дейност. Така че тези две мерки ще се прилагат паралелно, бих казала, още от сега“, допълва Начева.

 

още от Избор на редактора