А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Какво води до дегенерация на макулата?

06.03.2013 / 13:29 - surgery.bg
 
 Facebook

Проучване са направили учени от университета на Кентъки.

 

Какво води до дегенерация на макулата?Изследователите от университета на Кентъки, установили, че при страдащите от възрастово обусловена дегенерация на макулата недостигът на защитен ензим в окото, известен като DICER1, води до отслабване на зрението.

Откритието дава надежда на хиляди, че състоянието може да бъде овладяно, преди да доведе до почти пълна загуба на зрението.


Дегенерацията на макулата засяга един на 50 души над 50-годишна възраст и един на 5 души над 85 години. Смята се, че сред рисковите фактори за заболяването са тютюнопушенето, високото кръвно налягане и фамилната обремененост.


В рамките на настоящето изследване специалистите са открили, че активността на ензима DICER1 е значително понижена при хора, страдащи от суха форма на дегенерация на макулата. Лабораторни експерименти с мишки са показали, че намалената експресия на ензима е свързана с отлагането на токсични молекули, известни като Alu РНК, които унищожават клетките в ретината. Ензимът DICER1 е необходим, за да разрушава токсичните Alu РНК.

 

още от Новини от деня
още от Офталмология