А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Извършиха първата в света хирургична интервенция на препрограмирани индуцирани плурипотентни клетки

16.09.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Операцията е станала факт в Япония и е приложена при пациентка на 70 години.

 

Извършиха първата в света хирургична интервенция на препрограмирани индуцирани плурипотентни клеткиЛекари от Япония извършиха първата в света хирургична интервенция на препрограмирани индуцирани плурипотентни клетки, предаде AFP. Операцията със стволови клетки е извършена като част от първите клинични изпитания, които се опитват да прокарат път на новия вид медицина.
Първата пациентка, на която е извършена операцията е 70-годишна жена, информираха от Фондацията за биомедицински изследвания и иновации в Кобе.
С първата процедура лекарите имат за цел да покажат на хората, че новият метод е безвреден. В настоящия случай става въпрос за лечение на дегенерация на макулата, при което пациентите губят зрението си. То е свързано с възрастта - първата причина за слепота на хората на възраст над 55 години в индустриалните страни.
В рамките на изследването учените ползвали индуцирани плурипотентни клетки, за да отгледат култура от клетки на ретината на пациентката, които впоследствие ѝ били имплантирани, предаде БТА.

 

още от Избор на редактора
още от Офталмология