А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Известният специалист проф. Рене Вердонк за пръв път оперира в България

04.10.2016 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Той пристигна в Плевен по покана на д-р Роберт Халваджиян, с който извършиха иновативна трансплантация на менискус в МБАЛ „Авис Медика”.

 

Известният специалист проф. Рене Вердонк за пръв път оперира в БългарияВ Плевен подобна интервенция се извършва за първи път, коментира пред Здравен навигатор д-р Роберт Халваджиян (вляво на снимката), завеждащ Отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ „Авис Медика”; председател на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология. За първи път в България по покана на д-р Халваджиян пристигна да оперира и проф. Рене Вердонк, който е водещ специалист по ортопедия и травматология и началник на ортопедичното отделение на Медицинския университет в Гант, Белгия.

Безкръвната иновативна трансплантация на изкуствен менискус бе извършена на 30 септември. „Това стана благодарение на проф. Вердонк, който може спокойно да бъде определен като гуру в тази област”, отбеляза д-р Халваджиян.

Известният специалист проф. Рене Вердонк за пръв път оперира в България

Специалистите оперираха 21-годишния Георги Гетов от с. Орешак. Пациентът е опериран от д-р Халваджиян преди 2 месеца поради оплаквания от болки и ограничение на движенията в лява колянна става. При извършената интервенция е премахната по-голяма част от медиалния менискус. Липсата на менискус е предпоставка за бързо износване на околния хрущял и дегенеративни промени в ставата в кратки срокове. Поради тази причина е направена трансплантацията, целяща заместване на липсващата част и възстановяване баланса в колянната става.

„Липсващата част от менискуса се замести с активен биополимер – Actifit, служещ за скелет и целящ прорастване на околната менискална тъкан и попълване на липсващата част”, разказа д-р Халваджиян. Интервенцията е извършена артроскопски, което позволява бързо възстановяване на пациента.

Проф. Рене Вердонк е един от водещите световни специалисти в менискалната патология и трансплантология. Автор е на редица научни трудове в областта на менискалната трансплантация и е със специални интереси в менискалната патология на колянната става.

Известният специалист проф. Рене Вердонк за пръв път оперира в България

Д-р Роберт Халваджиян и неговият екип са специализирани в провеждането на артроскопски интервенции на малки и големи стави и от години се утвърждават като водещ център в Северна България. За пореден път ортопедичното отделение към МБАЛ „Авис Медика” бе домакин на водещи европейски специалисти, успешно внедрили иновативни оперативни техники и споделили своя опит, отбелязват от лечебното заведение.

Снимки: Здравен навигатор и МБАЛ „Авис Медика”

 

още от Избор на редактора
още от Ортопедия