А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Известният специалист проф. д-р Огнян Бранков създава Детска хирургия в Токуда

19.06.2014 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Той сподели какви са плановете му в тази насока пред Surgery.

 

Известният специалист проф. д-р Огнян Бранков създава Детска хирургия в ТокудаПроф. Бранков, от близо една година работите в Токуда Болница София. Вие сте един от най-известните и търсени специалисти в областта на Детската хирургия. С какви по-комплицирани случаи се сблъскахте откакто сте в болницата?

Да, вече от почти една година съм в болница Токуда. И в интерес на истината, когато дойдох в лечебното заведение, моите пациенти от цяла България ме последваха тук.

Бих казал, че се ориентирах бързо, видях кои са местата, където трябва да се наблегне в областта на Детската хирургия в Токуда, тъй като доскоро тук е работила само една колежка, при това с ограничено поле на дейност.

Мога да кажа, че първата голяма и сложна операция, която извършихме бе преди около 8 месеца. Става въпрос за заместване на хранопровода със стомаха при много малко дете. Тогава установих, че можем да утвърдим един нов стил на дейност, тъй като всички, включили се в извършването на интервенцията, показаха, че бързо възприемат работата с малки деца, особено при сложни хирургични случаи.

Друга операция, която направих и стана известна, бе на едно дете, чиито родители бяха от сектата на Йехова. За тях е неприемливо вливането на чужди белтъци и особено на кръв. Детето беше с много тежка пневмония, гноен излив и огнища на разпад, с изразена анемия. Тоест, операцията трябваше да бъде минимално травматична, а това е сериозна гръдна интервенция, при която белият дроб трябва да се освободи от гнойните шварти, да се резецират засегнатите участъци и т.н. Но поради изискванията на родителите трябваше да работим така, че да не се налага преливане на кръв по време на операцията. Всичко мина добре и след това ме посети представителят на Йехова в България, за да благодари за начина, по който сме провели операцията.

Друга голяма като обем операция извършихме заедно с д-р Минчев, шефа на гръдната хирургия. Само ще вметна, че работя съвместно с тях, с колегите от хирургичната клиника, с уролозите и съдовите хирурзи. С него за пръв път направихме операция на хранопровода и стомаха при едно дете, което имаше рецидив на хиатална херния. То имаше сериозни сраствания в коремната кухина и затова извършихме реоперацията през гръдния кош. Това е методика за антирефлуксна пластика, която се прилага предимно при възрастни пациенти, но се оказа, че е много подходяща при това дете, особено защото не се наложи да отваряме за трети път корема.

Трябва да кажа, че с д-р Минчев оперирахме също едно дете с тумор на медиастинума и едно друго с вродена бронхогенна киста, като използвахме технологията на видеоасистирана торакоскопска хирургия. Този вид операции са новост за детската възраст.

Друга операция, която също е новост като техника, бе при едно бебе на 6 месеца с вродена киста на черния дроб, която имаше големи размери, приблизително колкото главичката на бебето. Образуванието заемаше повече от половината от черния дроб. С коремен достъп изрязах кистата, след което с лазер (нещо, което не бяхме правили в „Пирогов” при деца, а и тук не са го прилагали) стопих остатъчната повърхност. Това се прави с цел да се унищожи секретиращия епител, за да не се получи рецидив или сраствания. На финала на интервенцията запълних голямата кухина със собствени тъкани, като използвах българското цианакрилатно лепило.

Така постепенно се установиха, бих казал, едни малки традиции, в които съществена роля играят анестезиолозите, реаниматорите и сестрите в отделението. Затова смятаме, че можем да разширим обема на дейност и в областта на хирургията на новородените и кърмачетата. Нещо повече – мислим дори за разширяване на базата.

Известният специалист проф. д-р Огнян Бранков създава Детска хирургия в Токуда

Тоест, да разбирам, че възнамерявате да създадете специално отделение по Детска хирургия в Токуда?

Да, планираме изграждане на отделение по Детска хирургия, а като казах разширяване на базата, имах предвид и привличане на млади кадри в областта. В това отделение вече ще може да се работи по-широк обем операции. Веднага ще уточня, че някои неща не могат да се въведат в болницата, тъй като липсват дългогодишните традиции на „Пирогов”, където работех в продължение на над 36 години, преди да ме пенсионират. Освен това – хората, които ще работят с мен няма да имат този опит. Тоест, не можем да говорим за онези традиции, които бяха установени в „Пирогов” докато работех в Детската хирургия там. В този смисъл, не бих се и наел да започна да създавам нещо, което вече работи много добре.

Освен с обща детска хирургия тук ще се заема основно с проблеми на хранопровода, заболявания в гръдната и коремната кухина, туморни образувания и пр.

Казахте, че ще привличате млади кадри. Известно е, че детските хирурзи в България не са много. Означава ли това, че ще създавате и банка кадри?

Болница Токуда предоставя много добри възможности за работа и то специално с базата, колегиалните отношения и организационните традиции. Като атмосфера тук мястото е много по-привлекателно за работа, особено за млад човек, който се чувства по един или друг начин потиснат в средата, в която работи, а в същото време търси и поле за изява.

Млади кадри винаги могат да се привлекат а има и кандидати да специализират Детска хирургия. Така че може да се каже, че бихме могли да създадем и банка кадри. Още повече, че болницата вече се акредитира като университетско звено и за нея ще бъде от голямо значение да има и отделение по Детска хирургия.

Имате ли и други планове?

Тук идват много деца с големи хемангиоми. Този термин е общо понятие, тъй като класификацията е по-сложна. Известен дял от тези деца подлежат на чиста хирургия, но преди това е необходимо да бъдат прецизно уточнени. Друга част от тези пациенти могат да бъдат лекувани медикаментозно или третирани с лазер, възможни са също ендовазални процедури. Всичко това може да се осъществи на базата на Токуда. Още повече, че специалистите са събрани на едно място – педиатри и неонатолози, инвазивни радиолози, дерматолози, лицево-челюстни и пластични хирурзи и пр. Аз дори имам амбицията да направя един Център по съдови малформации, каквито има по цял свят.

Неотдавна бяхте един от лекторите на 15-та Национална конференция за ОПЛ и педиатри с международно участие, която се проведе в Слънчев бряг (23-25 май 2014 г.). Там се спряхте на проблема с малформациите на белия дроб.

По време на форума наблегнах специално на факта, че България за жалост изостава в пренаталната диагностика на тези малформации. Причината е, че опитните и сертифицирани специалисти, които могат да ги установят, са малко на брой. Ако при проследяването на бременните се констатира нещо съмнително, препоръчително е те веднага да бъдат насочени към по-голям специализиран център, за да се уточни какъв е точно проблемът. Това от една страна. От друга – трябва да се подпомогне възможността на водещи по проблема – гинеколози, детски хирурзи, неонатолози и други, да могат да специализират по проблемите на диагностиката, проследяването и лечението на вродените аномалии, включително и на белодробните малформации. Става дума за създаване на традиции в перинаталната медицина, в която влиза и много актуалната фетална хирургия. В Токуда например следя 2 подобни случая с бебета, които предстои да се родят тук. И съобразно общоприетите правила след раждането ще направим прави ядрено-магнитен резонанс, за да се уточни патологията и да се прецени срокът и видът на необходимата операция. Ако има аномалия на белия дроб, бебето трябва да се оперира между третия и шестия месец след раждането, преди да са настъпили възпалителни белодробни усложнения. Ако няма такова перинатално проследяване, тези деца могат да дойдат за лечение във фаза на сериозни усложнения, които налагат разширени резекции и утежняват следоперативното възстановяване.

Мария Радмилова

Известният специалист проф. д-р Огнян Бранков създава Детска хирургия в Токуда

Cysta hepatis

Известният специалист проф. д-р Огнян Бранков създава Детска хирургия в Токуда

Tumor mediastini

 

още от Детска
още от Интервюта