А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.



BGtop

Известен български неврохирург в Германия

07.03.2016 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Предпочете да се върне да работи у нас.

 

Известен български неврохирург в ГерманияДоц. Марин Генчев отскоро оглавява Клиниката по неврохирургия в болница „Св. Анна” в София. Той е на 44 години, сбъднал е мечтата на много български лекари - популярен неврохирург в Германия, с редица отличия, преподавател в престижния университет „Хайделберг” и началник на отделение в иновативна болница в Майнц. Наскоро обаче се отказва от този живот, за да работи в столичната окръжна болницаСв. Анна”.

Показва новото си работно място, което не е ремонтирано повече от 30 години и казва, че болничните стаи са с един изразен късно социалистически чар, но би се учудил, ако всичко е оправено и лъскаво. Графикът му с операции е запълнен за месец напред, предава бТВ.

„Има някакъв ритуал в цялото това нещо, човек от едни настроения преминава в съвсем други като хирург. Аз съм казал на жена ми, че в операционната си махам и халката. Докато оперирам, тя няма съпруг”, казва доц. Марин Генчев, завеждащ клиника по „Неврохирургия” в УМБАЛ „Св. Анна”.

„В една подобна операционна можете да получите много по-добра операция, отколкото в една супероперационна в Германия. Въпросът е, че, влизайки една такава операционна, вие виждате това, което виждате. Вие не можете да прецените работата на хирурга. Не можете да прецените работата на операционната сестра”, допълва доцентът.

Преглежда без престилка, за разлика от българските си колеги. Смята, че така пациентите го приемат като приятел. „Винаги целта е пациентите да се чувстват добре обгрижени тук и да получават адекватно лечение. Всичко останало е следствие. Заплатите са част от мотивацията на персонала, но със сигурност не единствената. В момента, в който пациентите са доволни от лечението си при нас, всичко ще се подреди”, казва доц. Генчев.

Месечната му заплата в Германия е била над 10 000 евро. „В момента за мен заплатата няма абсолютно никакво значение. Сега целта е да се стабилизира екипа и този екип да промени клиниката”, казва той.

Повече от половината си живот доц. Генчев прекарва зад граница. Напуска България, когато е на 19. Завършва медицина във Виена. За кратко се връща у нас, но се сблъсква с практиката млади лекари почти да не влизат в операционните. Тогава заминава за Германия и попада в модерната болница към Медицинския университет в Майнц. „Там за 1-2 години много бързо напреднах като хирург. И след две години отидох при моя шеф и му казах: Ако от самото начало знаех, че ще работя толкова много хирургия при тебе, щях да дойда да работя без пари. Реално станах хирург в Германия”.

Там е правил по няколко операции на ден. Работната му седмица е надвишавала 80 часа. Става началник отделение, но това е пределът на развитието му. „В България мога да се развивам още по-нататък“, пояснява доц. Генчев.

 

още от Новини от деня
още от Неврохирургия