А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

VIII-то издание на OTORHINOLARYNGOLOGIA PRACTICA се проведе в МУ-Варна

19.02.2020 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това съобщиха от ВУЗ-а в морската столица.

 

В края на миналата седмица МУ-Варна бе домакин на осмото издание на практически курс от поредицата OTORHINOLARYNGOLOGIA PRACTICA, съобщиха от висшето учебно заведение. Оттам напомниха, че курсът стартира още през 2005 г. и днес е набрал широка популярност сред специалистите. Във фокуса на събитието, събрало множество медицински лица от областта на ушно-носно-гърлените болести във Варна, бе темата „Антимикробна терапия в оторинолагингологията – съвременни стандарти“.

Симпозиумът откри доц. Николай Сапунджиев, ръководител на УС по УНГ болести към Катедра по неврохирургия и УНГ болести на МУ-Варна. Първата практически ориентирана лекция бе на доц. Цветан Велинов, Началник „Лаборатория по микробиология“ на УМБАЛ „Александровска“/Медицински факултет-Бургас. Темата бе „Антибиотична терапия на най-често срещаните възпалителни заболявания на УНГ органите“. Д-р Гален Шиваров, Началник отделение УНГ в МБАЛ „Св. Анна“-Варна, запозна участниците в курса с „Рационално терапевтично поведение при тонзилити и тонзилофарингити“, а доц. Николай Сапунджиев презентира темата „Терапевтични подходи при лечението на острия риносинуит“.

Специалистите са основателно притеснени, тъй като антибиотичната резистентност представлява все по-сериозен проблем за общественото здраве. Нерационалната употреба на антибиотиците е изключително тревожна тенденция в целия свят. При настоящите темпове на развитие в световен мащаб до 2050 г. антибиотичната резистентност може да доведе до 10 млн. смъртни случаи и до огромни финансови загуби.

Форумът стана повод и за вълнуваща среща на доайена на Българската оториноларингология – проф. Иван Ценев с негови ученици и колеги. Той представи на аудиторията „Хирургично лечение на възпалителните заболявания на средното ухо“. Проф. Ценев е пионер в областта, носител е на множество отличия на БЛС, МУ-София и е първият хирург провел кохлеарна имплантация у нас още през 1999 г. Неговият професионален и академичен път са тясно свързани с МУ-Варна.

В тази връзка и във връзка с неговата 85-годишнина, в съответствие с Правилника на МУ-Варна, проф. д-р Иван Ценев д.м.н. бе удостоен от академичното ръководство на МУ-Варна с плакет „SIGNUM LAUDIS“ за принос в научноизследователската дейност и академично развитие на преподаватели от МУ-Варна и други университети в България. От името на академичната общност на МУ-Варна отличието бе официално връчено от проф. д-р Явор Енчев – ръководител на Катедра по неврохирургия и УНГ болести на МУ-Варна.

Вълнението и радостта на юбиляра от срещата му с неговите ученици и колеги бяха искрени и той се обърна към присъстващите с думите: Четете, трябва да се чете всеки ден, не допускайте да има ден, в който да не сте свършили нещо!

 

още от Избор на редактора
още от Уши, нос, гърло