А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

ХХV юбилейна национална конференция по неврохирургия с международно участие

03.11.2016 / 10:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Се състоя от 28 до 30 октомври във Велинград. Повече за събитието пред нас разказа инициаторът – полк. проф. Тихомир Евтимов.

 

ХХV юбилейна национална конференция по неврохирургия с международно участиеФорумът се организира от Българско дружество по неврохирургия и Клиника „Неврохирургия” към Военномедицинска академия.

В рамките на няколко дни, специалисти в областта коментираха теми като: Оперативно лечение при фрактури в торако-лумбален отдел – случаи от практиката; Заместване на прешленното тяло при фрактури в торако-лумбалния преход на гръбначния стълб; Огнестрелни наранявания на главния мозък – представяне на клиничен случай; Резултати от оперативно лечение в Роландовата зона; Интраоперативен невромониторинг и директна стимулация на нервните структури при оперативното лечение на миеломенингоцеле и др. Проведе се и симпозиум на специалистите по здравни грижи, работещи в областта, а също така имаше и представяне на постерни сесии.

Повече за събитието пред нас разказа председателят на Организационния комитет на конференция - полк. проф. Тихомир Евтимов:

ХХV юбилейна национална конференция по неврохирургия с международно участие

Проф. Евтимов, проведохте ХХV юбилейна национална конференция по неврохирургия с международно участие. Кажете какви бяха акцентите на форума, както и някои от по-важните ви гост-лектори.

Тазгодишната конференция, която по принцип е ежегодна, е юбилейна и като такава, решихме тя да бъде наистина малко по-различна и съвременна в темите, които се обсъждаха. Поради тази причина тя е и с международно участие.

Основна тема на конференцията, която обявихме през тази година е „Минимално-инвазивна и функционално-съхраняваща неврохирургия”; една тенденция, която в съвременен аспект е доста актуална в целия свят. Всички научни разработки, които се правят, включително и резултатите, които се представят на международни и регионални научни форуми, са точно в тази област. Ние като организатори, ВМА, искахме през тази година да сравним нашите достижения в тази сфера с тези, които са в международен аспект. Затова и участниците, които поканихме са от различни държави, които са водещи специалисти в тяхната област. Те споделиха своите резултати, ние съответно – нашите, като по този начин сравнихме къде сме ние в развитието на една модерна неврохирургия. Имахме гости от Дания, Италия, Унгария, Словения, Гърция и др.; т.е. доста широко застъпено международно участие, както в областта на краниалната хирургия, така и в областта на спиналната хирургия.

Нещо ново, което през тази година решихме да направим в рамките на юбилейната конференция, бе да организираме една по-широка научно-практическа сесия, в която предоставихме възможност на фирмите, имащи желание, да изнесат научни презентации и дадат възможност за практическа работа с най-новите си технологични достижения, имплантни системи, апаратура и пр. Имахме доста голямо участие и сериозен интерес от регистриралите се участници в конференцията.

Считам, че успяхме да проведем един добър и на ниво научен форум, който доказа и нашето място в световната неврохирургия.

Казахте, че имате известни специалисти от чужбина, които представиха доклади на форума.

Точно така, от Дания например присъстваха водещи специалисти в областта на функционално-съхраняващата неврохирургия при тумори на черепно-мозъчните нерви. Това е област, в която у нас все още не сме успели да достигнем тези добри резултати, макар да се правят сериозни крачки. При пациентите с такъв тип тумори е много по-важно да се запази функцията на съответните нерви, а не само да се отстрани туморът в максимален размер. Доста от университетските клиники вече работят упорито в тази насока и имат обещаващи резултати.

Освен това, както казах, в областта на гръбначната неврохирургия и специално при тумори на гръбначния мозък, доц. Каракостов и екип от Университетската клиника на болница „Св. Ив. Рилски” в София, показаха своите резултати при една такава функционално-съхраняваща неврохирургия при пациенти с тумори на гръбначния мозък.

Обърнахме внимание на доста минимално-инвазивни интервенции и напредъка, който се отчита в европейски и световен мащаб по отношение на ендоскопските интервенции. Поканихме един от водещите италиански специалисти от Неапол – д-р Матео де Нотарис, който е доста добър ученик на проф. Капабианка, един от водещите и напълно утвърдили се ендоскопски неврохирурзи.

В рамките на конференцията се проведе и симпозиум на професионалистите по здравни грижи, което също е една традиция, която спазваме всяка година. Медицинските специалисти, които работят в областта на неврохирургията показаха свои интересни разработки по отношение на функционално-съхраняващата и минимално-инвазивна неврохирургия; по отношение на новата апаратура, която навлиза все по-широко в клиниките, по поддръжането й, използването и правилното й функциониране, което е задължение на медицинските професионалисти по здравни грижи.

Имахме интересно участие от страна на д-р Герганов, който е наш български колега, който обаче от години работи в една от водещите болници в Хановер – Международния център по невронауки, оглавяван от проф. Сами. Той е също негов възпитаник и колега, който показа много добри резултати.

ХХV юбилейна национална конференция по неврохирургия с международно участие

.

ХХV юбилейна национална конференция по неврохирургия с международно участие

.

ХХV юбилейна национална конференция по неврохирургия с международно участие

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Неврохирургия